Saturday, February 26, 2011

bling bling

ada beberapa perkara yang bermain di kotak pikiranku..last week masa attend training ngan kengkawan satu office,ada sorang kakak ni berkata.."eh,x kan la dia x kawen lagi...kak tengok banyak sangat barang kemas dia pakai..."...mushkil la aku pon kan...so..klu pakai banyak barang kemas maksudnya pompuan tu dah kawen??klu  x pakai barang kemas maksudnya orang tu x kawen lagi??
ada gak la pemahaman orang macam tu..tapi daripada pemerhatian mata aku yang x bapa nak clear nih,mostly wanita yang dah bergelar isteri orang wajib pakai barang kemas yang tersangatlah banyak.kalau boleh setiap jari dia nak pakai cincin..meaning to say that ada 10 cincin..dengan gelang tangan,rantai tangan...adui...berat mata memandang...kenape perlu pakai barang kemas banyak banyak??x lenguh ka?x berat ka?aku yang pakai cincin sebentuk ni pon dah rimas.macam mana la orang pakai cincin banyak banyak...x takut orang rompak ke??buat orang potong tangan sia sia je lah..
mungkin pendapat kita berbeza kan...saya just suka rantai tangan n cincin je..rantai leher yang gedabak macam mak cik mak cik dok pakai tu mintak maap la..aku x mo..lagi satu nasehat yang tersangat penting...once korang memiliki banyak barang kemas dan korang memakai barang tersebut, so wajiblah korang membayar zakat.banyak orang lupa pasal benda ni.klu barang kemas tu krang simpan je,so x wajib bayar zakat.klu korang pakai barang tersebut,maka wajiblah atas korang untuk bayar zakat.korang jangan ambik mudah dengan benda nih..x kan barang kemas boleh beli..tapi zakat x leh nk kluar kot kan...bab bab peratus nak kena bayar,korang kena lah refer pada pihak yang berkenaan.aku penah belajar peratus zakat untuk barang kemas,..tapi aku dah lupa la...huhu..