Friday, November 4, 2011

raya datang lagi...

selamat hari raya qurban in advance..pagi orang utara ni,raya qurban agak meriah la..tapi rasanya kat umah aku tu x da pon kuih raya..ada kerepek ja pon..ketupat wajib ada..lagi satu,bak kata laki aku"bihun sup makanan wajib di hari raya"..hahahha..well my mom love bihun sup so much..so tiap tiap kali raya bihun sup memang ada..
kepada sesapa yang terasa dengan status kat FB dan juga entri kt belog ni,aku minta maaf..sapa makan cili,dia terasa pedas...

Tuesday, October 18, 2011

pengaruh soley soley hantu kak limah..

assalamualaikum dan selamat pagi semua...lama tersangat dah rasanya diri ini x update entry.genap sebulan rasanya.bukan apa,mood untuk ber'online' ni slalu je ilang..pagi ni dalam keadaan emosi x stabil disebabkan oleh banyak sangat complaint pasal projek juta juta company kami ni,aku pon nak melepaskan segala yang terpendam dalam ati ni..
baby didalam perot saya sudah berusia 26 minggu.dalam erti kata lain,dah 6 bln lbh la..sat ja masa berlalu..lg 3 bulan bersalin la den..takutnya...bercerita pasal baby di dalam perot ini..beliau makin giat melakukan tendangan super..x kira masa.tapi masa feveret beliau adalah antara pukul 12 tgh malam..time ibu dia nak tidur,dia pon start kick boxing..fuh..bergegar seluruh badan..hanya2 ibu ibu yang pegnen ja yg memahami kan kan...
baby apabila berumur 6 bln ke atas,dia dah mampu mendengar bunyi di sekeliling..semalam ayah beliau pasang yasin..beliau bergerak n menendang dengan gumbira..alhamdulillah syukur...dah tu,ayah dia pasang lagu salem..lagu lama katakan,x layan!!then ayah dia pasang lagu hantu kak limah yg fofular tu..skali dia pon menari jugak.sudah!!aku x larat nak gelak..time chorus ja dia pon menari dengan riang...hahaha..x leh bayang la macam mana...kecik kecik dah pandai anak aku ni...huhu...
apa apa pon semoga anak ibu menghayati surah surah alquran n lagu2 org putih ni dengan seimbang okey..

LOVE U ALWAYZ DEAR...muahhhhhh

Saturday, September 3, 2011

done with raya,resume ur work:)

kembali bekerja setelah beberapa hari bercuti..ekceli ni hari kedua start keja..huhu...malas la plak..bila kat umah rasa nak masuk opis.bila dah masuk opis rasa nak kluar plak...macam macam la kau ni minah...banyak songeh..
raya aku tahun ni ada part yg seronok,ada part x seronok..part yg seronok ialah bila bagi duit raya kt anak buah..dok cakap kt husband bajet duit raya taun ni x da la...gaji sikit..besides kita x dapat bonus..bila anak buah datang umah je ada lak duit nak kasik..rezki budak budak kan...raya tahun ni x jalan memana pon...sebabnya haku demam..makan ketupat banyak sangat..petang raya terus demam sampai raya ketiga...nasib badan..
sekarang dah okey,klu x of course ler i amik cuti kan...huhu..part yg seronok lg ialah setelah hampir 5 bulan x posing posing manja,semalam start berposing plak..tapi sikit sikit je lah...kang orang kata over pulak kan..huhu...gambar akan di upload later ja...
part x seronoknya plak...husband aku x sihat..dia pon turut x jalan memana..kul 10 je tido..aku plak x leh tido...sampai 3 pagi x leh tido.huh!!stress!!semalam pon x leh tido gak.pagi tadi dah terbabas tido.dah tu jalan plak dah jammed..biasa la.orang dah nak balik tempat masing masing kan..nak sampai a.setar ja dah sejam setengah...sabau yo lah.antara benda yang x best juga ialah husband aku mengamok sakan disebabkan olih sikap kurang ajar seseorang...kalau aku menyampah kat sesapa okey lg..tapi klu dah sampai tahap husband aku yang menyampah,buruk akibatnya...jangan la dok buat kurang ajar ke konon konon pandai depan laki aku..kalau pandai betoi x pa,ini depan orang ja.belakang orang hina orang rapat..tolong.manusia jenis apakah itu??munafik kan....

APA APA PON AKU UCAPKAN SELAMAT HARI RAYA,MAAF ZAHIR DAN BATIN...

Friday, September 2, 2011

selamat hari raya frends...

maseh x terlalu lambat untuk saya mengucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin..maafkan segala segala silap dan salah..walaupon aku dah banyak beli insuran,namun x penah lagi beli insuran mulut..so aku minta maaf atas kelancangan mulut aku yg agak hyper aktif ni,atas kelajuan kata2 aku dan atas segala kekasaran yang aku lakukan...aku minta maaf...
ni gambar raya aku bersama suami terchinta pada pagi raya yang mulia...gambar x leh nak upload banyak2..ni pon dah abeh tapis dah..huhu..



ni ja gambar yang boleh di publish..kuikuikui...SELAMAT HARI RAYA SEMUA..MAAF ZAHIR DAN BATIN..

Sunday, August 14, 2011

confirm jubah!!

tengah baek punya dok mengusya baju raya online,skali en Fitri mai,x payah la nak mengada beli baju bukan bukan..kalau perot tu makin kecik x pa...kita pakai jubah ja raya tahun ni...25 ari bulan kita p beli..so,x perlu la aku nak demand pilih baju bermanik manik n bling bling..pakai jubah yo tahun ni...kehkehkeh

Saturday, August 13, 2011

lain org lain citarasa ok!!

setelah sekian lama aku asyik dok usya blog shopping je,tetiba ari ni terajin plak baca entri org..tertarik dengan satu entri ni..ekceli bukan tertarik tapi rasa merepek dengan apa yang dia tulis..dia tulis apa yg lelaki perlu ada..maksudnya everyman must have this criteria..hebat la kalau semua lelaki ada semua benda kan..
mungkin la org leh kata,ye la..ko dah ada laki,mana leh memilih lg...boleh apa.mostly org nak laki hensem,banyak duit,macho,gentleman etc lah...bagi aku plak..cukuplah sekadar laki aku ni sedap mata memandang..(alhamdulillah laki aku memenuhi semua ciri2 yg aku sebut)..hahah..riak ok..tp satu ja masalah yg x dapat di elakkan,laku gue gomok sket..klu dia kurus,mesti la i risau u..x perlu banyak duit,kang dia jadi playboy!!aku x suka!!

so nasihat aku,bersyukurlah dengan apa yang ada....:)

Thursday, August 11, 2011

stress!!stress!!

orang mengandong x baik stress stress ni kata laki aku..mana x stress,before this everytime nak raya dapat advance.tetiba kata tahun ni x dak advance plak.apa kejadahnya..geram gak la aku.dah la bonus raya haram x dapat.hampeh tul la...aku beria nak amik advance ni kan sebab apa..sebab roadtax aku mati 10.9..tu yang kalut sikit tu...x kan la nak renew roadtax pon mintak kt abah kot??hahahah..x mo la den.malu.tapi klu x cukup gak,aku mintak ja.orang kerajaan kan dapat bonus banyak raya ni...waaa.....
stress stress!!orang kata klu stress kena makan...ahahahhaa...

Tuesday, August 9, 2011

dapat bonus!!

salam ramadhan semua...kali ini isu berkenaan bonus ye...tengok x berita semalam??gomen punya staff dapat bonus setgh bulan gaji..ayoo...banyak tuh....kira lepas la roadtax aku untuk raya ni..coreection..kalau aku staff kerajaan la..aku ni kuli swasta ja..bonus kami lagi banyak..tapi kena tg raya cina..kadang2 hit 2 bulan setengah punya gaji..wah...x ke dah 6 7 ribu...tapi raya melayu ni jangan harap la nak dapat bonus...nak ambik advance pon payah..tapi x pa,rezki masing masing kan...sabau sabau...

Monday, August 8, 2011

perasaan seorang isteri & ibu..

puasa yg ke-8 ari ni bersamaan birthday suami tercinta yg ke 27.selamat hari lahir yg ke 27 daddy..berlaku satu kisah syahdu pagi tadi sampi aku EL..sedih wei..disebabkan sekarang ni bulan puasa,suami tercinta pon kerja kat kedai makan.dari kul 10.30 smpi 4 pg je selalunya.nak cari duit lebih..raya ni roadtax mati..huhu..semalam nak dijadikan cerita,dalam kul 2.10 minit mcm tu,aku dengar bunyi tapak kaki husband aku,then dia cakap abg masuk ngan kucing tadi..sayang jaga diri elok elok na...aku buka mata sikit,tapi malas nak bercakap.then aku pejam smula..dengar tapak kaki tu berjalan kluar..aku terjaga lak kul 3.33 minit pagi.mana dia p pulak..tadi dah balik..mungkin p keja smula kot..aku pon letak la adiah n kad birthday kt atas meja solek...then mesej beliau wish HAPPY BIRTHDAY...aku pon tidur smula..masa tidur tu rasa sangat x selesa..baby pon lain macam ja..dalam kul 5 lebih mak mentua aku dok panggil beliau..aku jawab 'fitri x dak mak..dia x balik lagi kot.'..then dalam kul 5.45 bapak mentua aku buka pintu cari anak dia..iskk...aku dah mula cuak..disebakan aku x sehat 2 3 ari ni,so nekad x nak puasa..bangun nak makan ubat kul 6..then makan nasik..kepala asik pikir pasal laki aku..mana dia ni p plak..dah la aku kol x jawab..p tunggu depan pintu..x nampak pon.motor pon x da..iskk..risaunya hati ni..then sambung makan nasik.dengar bunyi motor depan rumah,tapi itu bunyi orang balik masjid.."Ya allah,kau selamatkan lah suami aku x kira di mana pon dia berada".masa ni memang dah cuak gila dah...ni kali kedua risau tahap kritikal nih..dalam kul 6.30 dengar bunyi motor,dengar suara dia menyanyi dengan gembira..almaklumlah,umur dah cukup 27 tahun...aku ni apa lagi..air mata mencurah curah macam air terjun..tersedu sedan..dah masuk nampak aku menangis senang je dia tanya,'sayang muntah ka ni?mata berair ja..'.aku menangis x ingat dunia.."ya allah,awat abg buat mcm ni...awat x mesej sayang".."abang x dak kredit".'lain kali kol bagitau abg p mana.jangan buat sayang risau sampi macam ni.'."bateri abeh tadi.".lagipon abg tengok eksiden kat depan jalan tu..abg nak p mana lg syg oi."..then masuk bilik tanpa rasa bersalah.yang aku ni dok tersedu sedan sorang2...eee...geramnya...
sekarang ni dah tau dah perasaan seorang isteri dan juga perasaan seorang emak..dulu aku slalu klua lepak. magrib baru sampi umah..bila sampi umah ja mak bising,lain kali nak p mana bgtau..jadi apa2 senang nak p cari...masa tu x ambik port sangat pon..alah,nak jadi apa sangat kan...
syukur alhamdullilah x da kejadian yang buruk berlaku..semuanya selamat..once again would like to wish happy birthday to my beloved husband.love u till the end of the world..Tq for being such a loving & caring husband...

Saturday, August 6, 2011

puasa hari ke-6

selamat berpuasa semua...dah 6 ari kita puasa kan..ye ke 6 ari puasa??orang mengandong ada excuse okey..anak lapaq..rasa sat sangat masa berlalu...lagi 24 ari raya..yahoo...so berpikir lah pulak nak beli baju raya..theme kitaorang tahun ni merah..aku dah wat baju kurung modern..masa wat ari tu x penah terpikir pon yang akan bakal menjadi mak buyong..so bajet slim la..sekali menandong..x leh pakai la baju yang telah siap tersebut..so sekarang ni tengah cari baju siap je..kaftan ataupon jubah is okay..x dak la menampakkan keseksian ibu mengandong ni kan...bila survey je baju semua cantik cantik..kalau boleh semua nak beli..waa....macam mana en Fitri??abeh la duit dalam tabung beliau..huhu...
next week baru nak p beli kot..kalau p last minit takut orang ramai lak...biasa la kan...orang malaysia ni last minit baru nak bershopping...murah katanya...next week determine lain nak beli baju kaler apo...huhu...

Friday, August 5, 2011

persediaan awal...

selamat berpuasa semua..ari ni dah masuk hari ke 5 kita berpuasa..syukur alhamdulillah..sekarang ni semua entri aku berkisar tentang kehidupan budak kecil di dalam perot ini ya..dok tengah survey psl produk2 yang baik untuk baby ni...before this agak x berani la nak try any produk..bukan apa,better kita avoid dari benda x elok jadi kan..produk yang paling aku minat ialah set salindah..mula2 dulu nak beli,tapi takut effect baby lak..so sampi sekarang x beli lagi..then terbaca sorang member punya statement berani mati..dia cakap produk ni mg sangat bagus...sangat berkesan untuk dia dan baby..dia kata dia start amik produk ni seawal kehamilan until selamat bersalin..produk ni mg banyak membantu perkembangan baby dan ibu..so sekarang ni tengah berbincang ngan en Fitri sama ada nak beli atau pon x...kalau beli x rugi rasanya kan...yang pastinya,produk lepas bersalin mg akan ku beli..:)

Saturday, July 30, 2011

bio oil @ palmer's cocoa butter massage stretch mark??

sedang memikirkan sama ada untuk menggunakan bio oil or palmer's cocoa...baca testi palmer ada yg cakap x berkesan langsung bendalah ni...ada plak yang cakap sangat berkesan..so tengah konpius sekarang ni...nak guna bio oil ke nak guna palmer's cocoa ye???review bio oil cakap bendalah ni pon x berapa nak berkesan sangat..iskkk...konpius..
pikir pikir pikir....

Thursday, July 28, 2011

bila mama bancuh air..

petang semalam on the way nak ke opis pauh,aku singgah umah kejap,balik ambik buah jentik.orang sebelah selatan gerenti x tau buah jentik tu apa kan??so x perlu lah aku explain...sampai je umah terus makan nasik..sekarang sangat semangat nak makan nasik..mak aku puasa..aku pon makan la dengan penoh perasaan..mak bancuh air.dalam ati ni"mak aku nak buka posa ka?"dia bancuh sirap bandung.rupa rupanya sirap bandung tu untuk aku..aduhai la mama..shahdunya..masa sekolah menengah ada la mak aku bancuh air bagi..ni umor dah nak masuk 28 dah kan..iskkk...terasa diriku begitu beharga...hahahah..ni la specialnya mengandong kan kan kan...nak apa semua dapat..


love u alot mom...

Tuesday, July 26, 2011

maaf anytime,nak lupa..sorry..

tetiba pagi ni teringat benda yg terjd 4 5 tahun lepas..aku bukan nak ungkit ke hapa..tapi tetiba ja perasaan tidak enak menyerang dalam diri ini.urghh..ya Allah Ya tuhanku..lemparkan lah perasaan ini jauh jauh..x nak dah membenci orang.cukup la ada 2 3 org yang aku x bp nak suka..tp let by gone by gone la..
may be akan ada orang berkata,kalau ko x cita kt sini,kitaorang x tau ko berdendam and busuk ati kat org kan..ni bukan busuk ati..tapi x leh nak lupa..i can easily forgive people's mistakes but cannot simply forget them..urghhh..tolong la.x suka perasaan ini..mak aku cakap..kalau orang selalu x puas ati ngan kita,maksudnya orang tu selalu memperhatikan kita..dia selalu compare kelebihan kita dengan diri dia..so,dalam isu ni,bukan aku yang busuk ati okey..i simply cannot forget every single thing that happen to me!!
aku dah cuba nak lupa..sumpah mg aku cuba lupa apa yg dh dilakukan pada aku..(ceh,ayat mcm aku kena aniaya je pon)..tapi mg la betoi..aku yang kena..tapi aku dh lupa semua benda..sometimes,syaitan ni singgah sat sat dalam ati.cucuk cucuk supaya benci kat orang...aku kalau dah benci sangat kt orang tu,aku memang x cakap sama dah.tengok muka pon dak dah..tu pesyen aku la..tapi x bemaksud aku x cakap,aku x tegur tu aku benci kat semua orang..kadang2 aku ada mood untuk malas bercakap gak..huhu...

Saturday, July 23, 2011

ketika 3 bulan plus plus

menulis entry ketika beliau berusia 12 minggu dan 6 ari.bukan senang sebenarnya mengandong ni..after kawen semua isteri isteri nak mengandaong..seronok dapat baby.memang seronok dapat baby..before dapat baby tu korang kena la merasa 9 bulan yang unpredictable dulu kan..just nak advise,kepada sesapa yang x berseia nak pregnant tuh,x perlu tergopoh gapah.Allah dah sediakan masa yang terbaik untuk kita..
aku just nak menceritakan kehidupan aku & beliau after 3 bulan plus plus kami bersama..mula2 'lekat' dulu,perghh...x payah cakap la.memang mabuk kepayang.asyik nak baring jer.cakap ngan orang pon tidak..tu story 2 bulan yang lepas..bila jumpa doktor,doktor kata"dont worry,after three months u will be ok"..so,3 bulan telah berlalu..aku pon gembira tersangat la..leh makan dengan gembira..yang best leh makan nasik..orang malaysia mana leh idup x makan nasik kan..nak di jadikan cerita,ari rabu,pukul 2.30 pagi after makan nasik goreng yang dimasak oleh ayah beliau,beliau memberontak.mungkin nasik x sedap kot...hahhaha..ibu dia pon muntah..tu al kisah pukul 2.30 pagi..ni dah cukup 3 bulan ni..semalam & ari ni pon dia memberontak lagi..x dak selera nak makan lak..iskkk...sabau yo lah.ibu pon nak keja x senang.dok pikir psl anak jaa...dok pikir nak bagi anak makan apa...iskkk...sapa x risau.kalau ayah dia yang x mo makan x pa..ni anak yang dok dalam perot ni yang merajuk..susah la kan..tengah ari tadi telah berjaya memaksa diri sendiri memakan nasik walaupon sangat x dak selera. alhamdulillah selamat 2 pinggan..hanya mampu berdoa after this beliau akan bekerjasama dengan ibu sebaik mungkiin...AMIN...

Friday, July 22, 2011

Audit yang nyusahkan!!!



ari ni aku MC lagi..muka jadi gatal2..sangat hebat penangan budak kecil ini..kesian la kt ibu..jenuh menggaru.tp ibu x kisah,anak punya pasal..
minggu ni merupakan minggu paling sibuk untuk tahun ni..korang bayangkan audit ari Isnin,ari khamis baru boss bgtau ada audit.menggelabah jugak la kan..dah la nak kena cover dari padang besar sampai Sungai Petani..ari Khamis aku ok lagi..ari jumaat dah start stress..makan terus x lalu..ari sabtu paling stress.semua benda nak kena update..memang anak aku memberontak la.x mo makan semua cukup.
ari isnin dah okey sket..ari selasa dok update lagi..rabu pon okey lagi..department aku audit ari Khamis..sepatutnya aku kena p scan petang tu.audit punya pasal,cancel appoinment dgn doktor..ok fine,aku x kisah sgt.sbb nak scan ja..dalam kul 4.45 petang boss aku cakap,deap sambung esok.aku bengang la.nak Audit menda sampai 2 3 hari.aku antar file untuk review kul 11 pg.x kan nak komen ke hapa kena tg 24 jam plak kot.last2 aku tekad,esoknya,iaitu ari jumaat aku x nak masuk opis..bengang punya pasal.besides aku p klinik jumpa doktor..dah tu pulak budak kecik ni buat hal..muntah2 lagi aku...isk la anak oi..sabau yo lah.
kesimpulannya,aku paling x suka Audit Jabatan Audit Negara!!buat keja main main.SIRIM punya audit sangat bagus walaupon dorg cek sangat detail..tapi aku suka..after this sangat berharap x kena audit dr JAn dah.benci!!

Monday, July 11, 2011

dulu dan sekarang

dulu..
mandi tanpa mengira masa.kul 12 tgh mlm pon leh mandi lg..kul 3 4 pg pon leh mandi lg...
sekarang..
mandi time nak p keja ja..blk keje??tgk la tahap kerajinan..

dulu..
makan apa pon selamat masok perot..telan segala benda masuk perot..tolak batu n kayu ja..
sekarang..
dah masuk mulut pon leh kluar semula..x semua benda aku leh makan especially nasik..klu leh makan nasik bermakna itu merupakan kejayaan paling besar..

dulu..
sangat suka berjalan..kalau kat opis,berkawat tanpa mengira panas atau sejuk..
sekarang..
prefer dok kat umah sambil baring-baring n tengok tv.kalau kt opis,jangan harap la nak berjalan even hari x panas..

dulu..
segala gosip dan isu semasa yang berlaku kat opis ni dalam tangan aku jer...
sekarang..
x tau satu benda pon yang terjadi kt opis until & unless ada orang mai cita..

p/s:suka keadaan sekarang..lebih suka kalau dapat makan dengan banyaknya..:)

Wednesday, July 6, 2011

minggu menderma darah..

semua org asik bercakap psl BERSIH.sorry aku x berminat & bendalah ni x mendatangkan untung pd aku n negara pon..so,dont let urself involve in this dirty political issue!!ahahahah..
mari kita bercerita psl diri sendiri.lg baik dari menyakitkan hati orang kan...korang penah kena amik darah x??cek darah may be semua orang pernah kan..aku pon penah cek darah before kawen dulu..tu setahun yg lps..ni ambik darah..wallamak aku nak cita kt hampa hampa semua..memang mengancam la.neves plus takut tu perkara biasa kan...mula2 rilek,tp bila MA tu cakap budak praktikal yang akan amik darah aku..aduh!!gerenti lebam aku.aku try rilek la...cakap kat budak tu"x pa,rilek ok.."pdhal aku yg takut..x dak masalah dalam nak cari urat darah,dah cucuk tu sakit gak la.time nak sedut darah,leh plak jarum terlepas dari tangan...aduh.apa lagi,sia sia je lah darah aku terbuang sebegitu saja...dah tu tukar tangan lagi satu...dia gak la yang buat..cucuk,then nak sedut darah leh plak darah x kluar..apa lagi MA tu pon pusing2 la jarum dalam urat darah aku...aduh...menahan air mata  yo lah..sakit gila.5ml plak tu...dah la makan x lalu.leh plak ambik darah banyak2..ingat aku ni kilang darah ka hapa..dah selesai semua tu,selesai ambik darah kul 1tgh ari..
selesai semua benda 3.45 ptg ya...klinik kerajaan katakan..bnda free mg la camni kan...dah blk umah ja,tgk lengan dah lebam...adui..sakit..nampak ja muka laki,dan dan menangis...hahahaha...propa sungguh la...
7.7 kena p ambik darah lagi.aku dah risau ni.depa nak cucuk urat mana lagi??lebam terok lagi..nampak ka urat nnti??waaaa...sadis betoi la..moga moga Allah permudahkan urusan aku esok..amin....

Friday, July 1, 2011

sebab tu kita x sama...

hye semua...hari ni agak meletihkan bagi aku..asik nak mun... aje.tp semua selamat..just nak share pasal perangai ataupon fe'el manusia ni.kita tengok orang tu perangainya macam tu,orang ni perangainya macam ni..kenapa yer??kita tengok perangai orang tu lain sikit dan dan mulut bunyik..iskkk,perangai macam apa tah..minta simpang la jadi kawan aku..bila kita cakap macam tu,kita sedar x perangai kita macam mana?orang nampak perangai kita macam mana?kita dok rasa perangai kita ni abeh baik dah kan??jangan lupa...ada lagi perangai orang yang lebih baik..oleh yang demikian,jangan la dok kondem orang bukan bukan..kalau dah rasa perangai orang tu terok sangat,cakap face to face ngan dia..tegur secara berhemah..sekarang ni aku tengok ramai jer tegur tanpa insuran dalam Fb.ko jangan main main bab2 tegur menegur orang ni..boleh hilang kwan tau x...kalau nak tegur,sila tegur secara berhemat..semua orang ada maruah.lagi satu..jangan la dok rasa diri kita tu dah cukup best..kalau orang tegur perangai kita,kita terima..jangan x kawan ngan orang lak lepas tu..
tapi kan..kalau semua orang perangai baik,best ja,x syok lak kan..x da variety la hidup kita nih...kalau perangai sama ja,x da yang special la pasal diri kita..hurmm...sebab tu la Allah jadikan kita semua berbeza..perangai pon berbeza...kalau sama ja,x syok la....

Tuesday, June 28, 2011

kebebasan dlm berpolitik

lama dah ni x update entry..sangat x da mood..memandangkan Julai dah menjelang,aku nak lah menulis sedikit.entry ni x ditujukan kepada sesapa memandangkan Kerajaan telah memberi bebebasan kepada kita untuk memilih pemimpin masing masing.bagi aku,aku open bab politik ni.x dak pihak yang betoi x dah pihak yang salah.kita ja perlu membezakan mana yang terbaik untuk kita.nak pro kerajaan,itu bukan aku.politik ni kotor.x dak politik yang bersih!sapa yang involved dalam politik,sendiri mau ingat lah.
tapi apa yang aku nak cakap kat sini,kita perli bersyukur dengan apa yaang kita ada sekarang.keamanan yang kita kecapi sekarang ni x dak kat negara lain.aku bangga jadi rakyat malaysia di bawah pemerintahan kerajaan sekarang.aku sangat bersyukur.so,kepada sesapa yang nak involvd dalam demonstrasi esok esok lusa nih,harap hampa pikir banyak kali lah na...pikir masa depan kita.aku ada dapat info yang pihak2 berkuasa telah bersedia dari pelbagai segi untuk overcome unforeseen event pada hari perhimpunan bersih ni.husband aku sangat interested nak p,aku just cakap,kita dah cukup aman la ni,so x payah la kita nak buat pandai nak p riot ka hapa.kalau x puas ati dengan pentadbiran,tunggu undi nanti.kita salurkan thru undi.x payah la nak nyusahkan diri kena gas pemedih masa and so on...
kita semua bebas dalam berpolitik.tapi jangan lah hidup kita jadi macam 60 tahun yang lalu.sapa belajar sejarah dia akan tau....


P/s:sesal dahulu pendapatan.nak buat apa pon pikir guna hati & akal,jangan ikut nafsu semata..

Tuesday, June 21, 2011

sah!!dia sayang aku..

masa baru baru kawen slalu terpikir,kenapa la husband aku ni x dengar cakap...kenapa la dia suka nak melawan cakap aku..aku kata A,dia menjawab dab terus menjawab sampi Z..dia nk nak cari gaduh ke hape.ada je lah benda yang aku buat x kena pada mata dia...minta tolong buang sam[pah pon dia cakap dia lupa..banyak benda sangat ker yang dia kena pikir?mengalahkan projek ketapi ni ka pon.selalu la makan hati bak kata P.Ramlee..selalu je dia cari gaduh ngan aku..geram tahap gabvan memang sedia ada la.kadang kadang sampai malas nak bercakap ngan dia..bila aku bercakap dia akan berkata"syg ni kalau x pot pet x blh ka?bg la abg tenang sat.nampak ja muka mesti nak pot pet".so aku pon diam..makan ati beb.bila aku diam,dia kata plak"aik,mulut ilang ka?"syg dh malas nk cakap ngan abg.abg asyik nak bangkang syg ja.."tu la syg x tau tahap kasih syg abg kt syg..."ada ka macam tu???sah sah la tipu aku..
sekarang ni baru aku tau apa maksud kata kata husband aku..sesungguhnya dia x leh duduk kalau aku x pot pet.dia x senang duduk kalau dia x kacau aku..hidup dia x lengkap kalau dia x melawan aku..time aku pregnant ni i seem to understand his true love & affection to me..he cannot see i'm just lying with no words from my mouth.he can't stand to see i'm not so me.he sacrifice everything to his sunshine..dia akan cuba dapatkan apa yang aku nak makan especially waktu malam..memandangkan aku x leh nak makan nasik sekarang ni...for example aku nak makan magee.dia kata x leh makan magee..so aku tukar to mushrooms soup.okey.no problem katanya.abg p cari and abg buat bg kt syg.jauh didasar hati,x pernah terpikir pon dia akan sacrifice sampi macam ni..insan yang selalu membangkang aku sangat menyayangi aku rupanya...huhu...
i love u alot abg..till the end of the world.thank u for being a such loving & understanding husband as well as daddy to be...love u...

Saturday, June 18, 2011

isteri susah ke suami susah?

ada soklan kepada kawan2 yang pregnant @ berpengalaman pregnant...time isteri pregnant,sapa yang lebih susah??maksud aku sapa yang terok la..sapa yang lebih banayk berkorban??
frankly speaking isteri memamng terok sikit la time awal2 pregnant ni...morning sickness la..x lalu makan la pantang ada bau sikit dah nak uwek..suami plak ada yang terkena alahan isteri..ada yang x...suami aku??dia x terok.aku doa la jugak bagi dia rasa sikit..tapi,dia sekadar demam dan pening sahaja..syukur alhamdulillah...sememangnya awai2 pregnant ni sangat la terok..setiap orang mungkin mengalami perkara yang berbeza...tapi bagi aku..erm,ni bukan aku nak merungut.sekadar nak berkongsi rasa..x lalu makan tahap kritikal dah..morning sickness x payah nak cakap la kan...p opis ja,semua orang tegur,"eh syakirah,kenapa muka pucat sangat tu?"..inilah penangan buatan orang..berat mata memandang,berat lagi bahu yang memikul...huhu..tapi alhamdulillah..still dapat p keja.nasik x leh nak telan langsong..KFC n western food leh plak...konfius...
apa yang leh aku katakan,time ni isteri memang banyak susah la..tapi,suami gak turut susah...bayangkan orang yang paling benci lipat baju tetiba lipat baju..Allah maha berkuasa.every single thing semua suami yang buat..before aku sampi rumah si suami akan pastikan bilik x da bau especially bau rokok la.toilet kena wangi..benda paling terok dia tepaksa lalui selama lagi 7 bulan ialah hidup tanpa ekon..hahahahahaha...aku kesian kat beliau..tapi apa leh wat,ekon membuatkan aku pening kepala..bertahan la sat abang na...7 bulan ja lagi...huhu..

Sunday, June 12, 2011

syukur alhamdulillah...

si pemalas sudah kembali...sgt mls nk berbuat apa saja....urghh....ada berita yg sgt menggembirakan aku N en fitri..tp dirahsiakan untuk sementara waktu..nnti org kata nak menunjuk lak kan....walau bagaimana pon..alhamdullilah,sangat bersyukur dengan rezki yang diberikan....aminn....

Wednesday, June 8, 2011

itu pon nak kecoh

entry pertama di bulan June..sesungguhnya aku dh lama x meninggalkan jejak di mana2 blog yang aku lawati..ini adalah kerana mood aku yang sukar untuk di jelaskan..ekceli aku baca semua entry korang..aku cuma malas je nak komen..hurmmm...aku pon x paham..
ari ni aku tersedar sesuatu..berkenaan ngan Fb gak la...sebenarnya FB ni banyak menimbulkan salah sangka...betol x apa yg aku katakan??korang stuju??Fb dijadikan medium untuk kebanyakkan orang melepaskan apa saja yang tersemat dihati.agree or not??betol kan?pagi ni aku telah melihat beberapa status yang telah menyebabkan salah sangka sesama kawan2..aduhh....kalau betol pon x puas ati kat orang..x payah la tulis dalam Fb..diam diam dah la..sebabnya,orang lain akan salah sangka..kita tulis status pada orang lain,tetiba orang lain yang terasa..selalu kan benda macam ni jadi??so,buat donno je.bukan susah pon..kalau asik nak lawan status,sampi ke mati pon x abes..jangan la jadi orang x berapa nak cerdik..kita semua p sekolah..masuk U..benda kecik camni x perlu la nak kecoh kecoh..simpan diam2 dah le..oranag nak kawen ke,nak tunang ke..lantak la..x perlu nak sibuk sibuk...hantaran dia sikit ke banyak ke..lantak la...laki dia yang nak bayar..bukan laki korang..so udah udah ler kecoh pasal orang lain..jaga rumah sendiri sudaa...


p/s:pandai ja kata kat orang..dulu aku pon sama...tapi la ni dah insaf..huhu

Monday, May 30, 2011

maharaja lawak dilanjut kan lagi 3 minggu??

tadi ada terbaca dalam paper..katanya maharaja lawak supposely abes 6 june ni klu x salah gua..tp tetiba astro nak lanjutkan tempoh..katanya nak kasik chance dorg wat all out and nak kasik chance kita2 ni mengundi...dalam erti kata lain...dorg nak duit lagi la tu...huh!!

dengar cita maharaja lawak akan dibuat ikut zon..zon utara kt Peneng,zon tengah.9ada ka zon tengah???)kt perak kot & zon selatan kt Johor.dorang wat camni sebab kat studio sekarang ni hanya limit pada 300 orang je..sesapa yang datang lewat x leh nak masuk tengok..so frust la..nak menyenangkan kita menonton,dorang wat ikut zon...
before this aku x minat sangat rajalawak & maharaja lawak.sebab aku x suka lawak bodo.tapi sejak dua menjak nih,minat gila ngan jambu..serius lawak..sebenarnya x da istilah lawak bodoh kan..bukan senang nak buat lawak..hanya orang yang hebat je leh wat lawak..contohnya jambu...hadoi...

mala kulu kulu...

lawak gila beb..husband aku tengok video ni 10 kali stakat yang aku nampak la...yang aku x nampak x tau la berapa ratus ribu kali..

korang minat group mane??semestinya JAMBU kan??muka legend,hati cute...ahahahaahah

Thursday, May 26, 2011

yg pompuan nak jadi laki,yg laki nak jadi pompuan..

pagi ni masuk dalam paper..aku rasa semua paper kot.aku baca utusan pagi tadi..seorang mamat kat terengganu ni apply kat court,nak tukar nama..nama sebenarnya mohd Ashraf..nak tukar kepada nama Alisya apa tah...fullamak..gila siot..nak tukar nama pompuan.ekceli dia wat pembedahan tukar jantina 2 tahun lps kt thailand..dia nak tukar nama dengan alasan untuk memudahkan dia register kat U..adoi...lepas tu plak dia cakap susah nak pakai uniform keje..sebab dia dah jadi pompuan sekarang...waduh waduh...macam macam ye..dia kata lagi..parents dia support apa yg dia buat...mak cik,pakcik..biaq betoi....kot ye pon ko kunsa ke hape,x perlu tukar jantina..kalau sampai tahap tukar jantina ni ko tahu la hukum allah macam mana kan..wallau'allam..


p/s:berfikir sebelum bertindak.

Wednesday, May 25, 2011

bukan salah aku,buat apa nak minta maaf..

alam rumah tangga ni sangat indah...(ye ke setiap masa indah)..x jugak.ada masa conflict,ada masa bertekak,ada masa gadoh..bak kata P.Ramlee "sedangkan lidah lagi tergigit"inikan pula suami isteri"..so aku berani kata la setiap pasangan suami isteri ni pasti akan bertekak atas sebab sebab yang kecik cinonet.betol kan?x kira la suami dia sebaik mana pon,sesolehah mana pon isteri dia..mesti ada benda yang menyebabkan suami isteri makan ati..
sediranya terjadi pergaduhan @ bertekak,sapa yang sepatutnya minta maaf?isterikah?atau suamikah??"syurga di bawah tapak kaki suami"..so bemaksud isteri la yang kena minta maaf?sesetengah orang perempuan,sorry to say,dia mengada sikit..nak orang pujuk..standard pompuan la kan...nak kena suaminya mengalah..alhamdulillah klu si suami seoarnag yang tersangat gentleman,pasti akan pujuk..klu la pulak si suami itu kepala sana ada batu macam mana??pikir pikir..

dipendekkan cerita,x salah pon kalau sama sama minta maaf kan...lelaki ni nak jaga ego depa..apa kelas minta maaf kat pompuan even tu memang salah depa..so,sebagai seorang isteri solehah(insya allah..),x salah sekiranya kita yang minta maaf..batu kalau kena ayaq,lama lama berlubang jugak..nak senang cita,after solat tu salam pakat minta maaf..setel..x payah nak emo emo sampai ke pagi..then lepas perasaan dalam Fb lah,tweeter bagai..p kat suami cakap"abg,syg minta maaf sekiranya syg ada buat salah nagn abg..sekiranya abg ada terasa ati ngan syg".bukan payah pon nak cakap kan...yang dok buat terok pasai apa..adeh la.si suami secara automatik akan berkata"syg x buat salah..abg yang buat salah ngan syg.abg mintak maaf"(base on experience)..ha!!kan mudah..pakat minta maaf..sedangkan nabi ampunkan umat...so,setel masalah...


p/s:sapa x sayang laki oii...

Liverpool mai m'sia..

liverpool nak mai malaysia??biau betol..memang betol liverpool nak mai malaysia July ni..klu mengikut kata k.ipaq aku yang memang tegar nak beli tiket,dia kata confirm 16 July..owhh...bagi penyokong penyokong tegar liverpool,memang wajib la dorang berhabis duit untuk menyaksikan abg Gerrard yang hensem...huhu..
kepada penyokong penyokong tegar liverpool dari zaman dolu dolu...zaman fowler,zaman torres..upss...hahahha...selamat menyaksikan perlawanan liverpool lawan malaysia...book tiket cepat cepat noh....

Tuesday, May 24, 2011

sabar menanti June..

x sabar rasanya tunggu bulan 6..sebabnya??.firstly ada famili gathering belah husband aku..maksudnya sepupu sepapat belah husband aku la..yang paling best,gathering ni akan berlangsung di Timah Tasok Resort..bemakna kami x perlu travel..depa yang kena mai sini..kehkehkeh..suka..
selain dari itu..aku bakal beristirehat selama seminggu ujung bulan ni...yehhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....suka jugak..

Monday, May 23, 2011

orang ada anak,aku pon nak anak...

hai semua...geram tengok anak kengkawan..comei comei..chubby chubby..bijak bijak plak tu...aduhh...serius geram..tengok orang ada anak,aku pon nak anak jugak...hurmm..x pa..sabaq cik no...x lama lagi dapat la tu..
tapi bila pikir pikir balik..rasa macam takut nak membesarkan anak pada zaman sekarang..korang tahu kan kenape...time kecik kecik senang la nak jaga..senang nak bela...abes sangat pon dia nanges je...klu dia dah besar?naik sekolah menengah camner?bila dia dah berkawan??kita dah x leh control daa....macam macam benda kita leh nampak kan...mak bapak antar p sekolah,bila mak bapak hilang dari pandangan..dia pun lesap..x tau pegi mana...aku takot...dulu penah kata kat mak"nnti kak nak dok kat kawasan kampung..senang sikit nak bela anak...x dak masalah sosial..." tapi masalh sosial kenal ke kawasan bandar ke kampung??x kan?kat mana mana pon ada ja masalah..risau...

comelnya...


mata yg cantekk..wish my baby have this beautiful eyes...amin...

P/S: marilah kita sama sama menjaga anak anak kita supaya menjadi insan yang berguna di dunia dan di akhirat....

Sunday, May 22, 2011

mari kita berketawa okey

mari layan beberapa short video yang memang lawak gila..x sangka Justin leh menari cam pompuan...huhu






hahahaha..kelakar kan??memang mantop...

sayang bangat sama kamu..





dedicate this song to my beloved,the only one hero cum my best frend and,my hubby..love u till the end of the world..

Friday, May 20, 2011

bercakap tentang emosi aku

selamat pagi semua..pagi ni aku sangat x da mood..sangat pelik..aku ni manusia yang x reti nak emo emo dan berdiam diri..ada ja benda yang akan aku cakapkan...tatapi bagi ni sebaliknya...maafkan diriku ya kawan kawan..aku dan inform korang yang aku x da mood kan...
aku pon dah x da mood nak update blog..suka baca blog orang,tapi maaf,aku x penah komen blog sesapa pon sekarang ni...x da perasaan la nak mengomen...

Thursday, May 19, 2011

Oprah dah x kaya

pagi tadi masa on the way nak mai keja, dengar redFM...Oprah Winfrey merupakan wanita paling kaya dalam donia ni..waduh waduh..sangat kagum dengan beliau..tapi,rekod tersebut telah tercalar..teka sapa wanita paling kaya sekarang???isk isk isk...90 million adalah sangat banyak..kalau aku curi sikit pon dia x sedaq kata duit dia hilang...wanita tersebuat ialah.....













so maknanya Oprah dah jatuh tempat kedua..tapi bagi aku la..even Oprah punya show dah abeh,dia x perlu risau la..duit dia yang bermillion million tu takkan kering la..larat ka dia nak shopping sampi mati??aku rasa tak..tetiba aku pon bersemangat nak jadi macam wanita wanita ini..bukan nak pakai x cukup kain,nak tiru spirit depa la..sapa kata wanita x leh berjaya???

Monday, May 16, 2011

JALANG

aku nak update pasal cita jalang...aku ingat cita ni ala ala 18SX..tajuk macam suspen jek..tanya husband aku,ada part x senonoh x??x dak pon dia kata..aku pon tengok la...cita ni x seberapa la sngat...pelakon utama macam agak gedik..memang la cita ni tajuk jalang..so,ko kena  buat ko tu jalang..bukannya gedik.ada beza jalang dan gedik tau..
tp moral of the story okey...standard cita melayu la kan..insaf,nak p masjid then mati kat depan pintu masjid..citanya okey..aku leh layan..kepada pelakon utama tersebut,mantapkan skill lakonan anda...bakat dok ada dah tu....(chewah..aku plak yang over)owh ya..nama pelakonnya Yasmin Khanif..


Sunday, May 15, 2011

Hari belia

14 & 15 mei kita sambut hari belia kan??tahun ni sambutan hari belia perlis wat kat Stadium Utama Negeri..aku p lewat dah..masa tu ramai gak la belia belia kita ni involve..ada street soccer,bola tampar,bola jaringf,tarik tali & bagai lagi...ada gak gokat,motor2 comel n banyak lg(sebenarnya aku x reti nak sebut...)
meh kita tengok some of the photo on the first day ya..
gokat

konvoi jelajah perlis..ramai gak yg involve

ni lak motor yang very the colourfull

keta neo

street soccer
ni hari pertama ya..photo persembahan di malam hari ada gak..tp tunggu nnti lah aku letak..selamat hari belia kepada semua belia di luar sana...

Thursday, May 12, 2011

di larang masuk

penah tengok x cita nih??seronok gak..aku ingat cita antu..tapi cita bunuh bunuh..ngeri gak la..dia punya ending aku x paham..klu korang dah tengok..sila explain macam mana ending cita ni okeh.


Wednesday, May 11, 2011

grow up & move forward!!

hye semua..slamat sejahtera aku ucapkan..semoga semua sihat ye..korang penah x tengok cita back to the future??citanya berkenaan apa ya??korang tau jalan citanya kan?so x perlu la aku nak story lg...cita tu berkaitan zaman zaman yg mendatang kan?ada x org yang statik ngan zaman lampau??ade ker??contohnya 10 tahun lepas?ada ker?come on la..semua org grow up..x kan ko nak stick ngan zaman ko blajar dulu.sekarang dah zaman millenium...x perlu la dok terkenang zaman dulu dulu..just forget it..klu ko nak terkenang ke nostalgia sensorang,lantak ko lah..ko jangan nak nyusahkan orag plak.semua orang move forward..x dak yang move backword!!paham x apa yg aku cuba sampaikan??paham kan.....bagoss...so,kepada sesapa yang berkenaan,udah udah le...zaman dah berubah...x perlu la nak terkenang 10 tahun lepas..buang masa ja..klu terkenang cinta lama pon, x perlu la nak ganggu idup orang tu kan.move forward..(ni aku bagi contoh...)


p/s:blajar sampai oversea,tapi x reti nak pikir.

kucing berkaki arnab

first time aku nmpk kucing berkaki arnab..korang penah nmpk x???????ekceli kucing ni En Fitri jumpa dalam longkang..kami dua ni gila kucing sket...ada 5 ekor anak kucing bersama ibunya..so en fitri masukkan dalam sangkar...dah malam tu aku p la tengok..ada sekor anak tu comel,kaler puteh susu..ekor kontot..aku pegang le..sambil urut2 tangan beliau..then aku ternotice yang kucing tu cacat..terlebih jari kaki..jari tangan pon mcm tu gak...sangat unik...aku suka...

yang ni tapak kaki dia besar..sekali dia pelempang gerenti tesungkur..tapi comel time dia lompat..mcm arnab..

sila fokus pada jari tangan & kaki beliau..aku namakannya bunny memandangkan kakinya sebijik mcm arnab..lompat pon macam arnab..aktif lain macam ja..x reti nak dok diam...
p/s:berbuat baiklah kamu kepada haiwan....

Tuesday, May 10, 2011

SHOW SOME RESPECT

hye semua...aku dah janji yang aku x kan menggunakan ayat yang kasar dalam entry aku...sekarang ni aku tengah marah..bagaimana pon aku mampu menapis pemikiran aku dari perkataan perkataan yang tidak wajar..
dipendekkan cita...tolonglah hormat aku sebagai seorang isteri..sila jaga maruah sendiri ya kamu kamu di luar sana..jangan orang kata kita x da harga diri..jangan sampai orang kata perempuan tu xda maruah...kesimpulannya, sila hormati aku kerana aku hormat kamu..x kisah la kamu anak dato mana pon..tapi sila hormat saya..


SEKIAN TERIMA KASIH....


(aku x da guna ayat kasar kan??ni nasihat aku ja..kita sama sama hormat lah ye...)


Sunday, May 8, 2011

selamat hari lahir & selamat hari ibu mama..







first of all,aku mengucapkan selamat hari ibu kepada semua ibu ibu di luar sana terutama maka ku..selamat hari ibu ma...terima kasih atas segala jasa ma membesarkan kak.terima kasih atas penat lelah ma menjaga kak selama ni..terima kasih kerana sentiasa berada disisi kak di setiap saat..terima kasih kerana menjadi ibu yang sentiasa memahami dari segala aspek..jasa mama pada kak dan kami semua tidak terbalas..
9.5.2011 juga merupakan birthday mak aku,...hadiah dah bagi petang tadi.huhu..masa balik antar hadiah petang tadi mama tidor..so aku x kejut,just left the present on the table..malam tadi dia kol...dia menangis sebab x sangka aku nak kasik adiah.adiah tu simple je aku kasik..dia kata mama x sangka anak mak yang sorang ni ambik berat kat ma sampai macam ni..tersedu sedu dia bercakap ngan aku tadi...aku pon tersentuh gak la...
my mom is the best woman on the earth..love u till the end of my life mom...really love you...


p/s:sayangilah ibu & keluarga anda...ingatlah mereka tak kira di mana saja anda berada...

berdengkur & cara menanganinya..

hello semua...assalamualaikum..akceli antry ni dah lama aku nak tulis,tapi asik x sampai ati ja..klu ada sesapa yg mengalami masalah yg ingin aku katakan ni,aku minta maaf..aku cuma bercakap mengenai fakta.korang berdengkur x??x?bagus..klu korang berdengkur,tolong la cari inesiatif untuk mengelakkan korang berdengkur..kesian la kt laki atau bini korang..gerenti x leh tidoq sampi pg punya...pecaya la..


berdengkur ialah satu bunyi yang dikeluarkan oleh seseornag sewwaktu dia tidur..ada plak sesetengah orang menjd kan berdengkur ni sebagai satu tabiat..cari la taibiat lain kan..nyusahkan pasangan...berdengkur ni sangat berisiko..saluran pernafasan tersumbat di bahagian belakang mulut dan hidung di mana tisu bahagian atas saluran pernafasan bergesel dan bergetar antara satu sama lain. selalunya berdengkur ni akan bertambah kerap terjadi bagi golongan yang berusia..


aku ada go trhu satu blog nih, dia recomend cara cara untuk menghilangkan berdengkur...

Berikut adalah tips ringkas sebagai permulaan mencegah dengkuran:
  1. Amalkan postur tidur yang disarankan Rasulullah SAW iaitu mengiring ke kanan.
  2. Cuba kurangkan berat badan bagi yang mempunyai masalah berat badan terutamanya.
  3. Cuba tinggikan sedikit bantal anda sehingga 4 inci dari biasa.
  4. Amalkan waktu tidur yang tetap setiap hari bagi mengelakkan keletihan.
  5. Cegah pengambilan pil tidur.
kepada orang orang yang berdengkur di luar sana,try la saranan yang di berikan...klu rasa payah sangat,hampa beli la breath right yang iklan dalam t.v tu...insya allah berkesan...

p/s:cegah sebelum parah

Saturday, May 7, 2011

air terjun pengantin

air terjun penganttin ni sebenarnya cita indon...aku baru ja tengok tgh ari td kt opis...upss...hahaha..citanya tajuk macam x best ja..tapi skali tengok ngeri la..ada la beberrapa babak yang SX sket..tp tidak berbahaya..sipi sipi je la...standard cita mat salleh...agak ngeri la cita nih..cita bunuh bunuh..sememangnya feveret aku..
korang tengok la sendiri dan nilaikan sendiri..lemah jantong gak la aku tengok tadi...huhu

serem gak la cita nih..siap tutup muka ngan selendang lg..hahahahah..

Friday, May 6, 2011

kenapa perlunya make up??

entry kali ni berkisar tentang kecantikan ye puan puan..aku just teruja tengok orang make up..especially bila make up yg sangat cantik la kan...hurm...mungkin la sesetengah orang akan berkata,ala..make up tu x perlu pon sebenarnya...plastik je semua tu...ambil wudu' baru bagus...memang la..sebab korang x da masalah kulit muka macam aku nih...muka berparut...kang orang tengok aku len macam lak...
aku sangat teruja tengok orang make up..so aku pon go thru la beberapa blog n pages..nak kaji,untuk mencantikkan make up,foundation apa yg paling elok dan sesuai ngan kulit muka...mengikut pemahaman aku...kalau untuk photoshoot or make up pengantin,stik faoundation ada lah terbaik..ianya tahan lama...tapi muka nampak macam wayang cina sket la...sesetengah org prefer make up dari MAC..memang cantek la..harga pon cantek gak beb...aku lak prefer loreal..aku suka Loreal punya liquid foundation..senang nak apply.senang digunakan dan ianya frendly...iye ke?stakat yg aku guna ni,ianya memuaskan hati aku...so kulit muka pon nmpk riang gembira je..tp aku x selalu pon make up..semua barang loreal aku smpn..in case aku terajin nak make up, aku make up le...huhu..

ini merupakan salah satu contoh loreal punya make up foundation..bagi aku ianya senang digunakan..

Thursday, May 5, 2011

bayi berusia 3 minggu jatuh dari ketinggian 2 M

entry gempak kali ni..kitten kak ipar aku jatuh dari almari..kesian aku tengok..yang maknye tu ngok ngek sikit..aku dah angkat letak kt bawah..tetiba je aku dengar suara kitten tu sanagt kuat..setelah aku check,rupa rupanya kitten tu jatuh dari almari..tinggi beb almari tu...mulut dah biru..lidah terjelir..aku pon wat CPR la sket kat budak tu...then aku angkat tengok badannya..macam berlaku perdarahan dalaman....siap terkencing...tinggi la almari baju tu..aku urut urut sikit..aku gosok2 kepala dia..gosok badan dia..sekarang dia dah ok...
yang paling penting aku dah tazkirah mak dia..x mementingkan keselamatan..safety 1st la kan...aku piat telinga mak dia..aku jentik telinga..mak dia merajuk ngan aku..


inilah mangsa yang jatuh dari almari tersebut...cian dia...

dia kelihatan sedikit okey..dah leh nenen dah...:)


p/s: safety first!!!

Tuesday, May 3, 2011

seronoknya jadi 'dia'

klu lah aku leh jadi mcm dia..klu la aku di lahirkan idup dalam famili dia...penah dengar x ayat nih?semestinya penah kan..rasanya semua org slalu pk mcm tu kot...tp kawan2 ku sekalian..jgn lah cuba jadi orang lain...kita seharusnya bersyukur dengan apa yang kita ada....

kembali pada tajuk entry aku kali ni...seronoknya jadi 'dia'..perkataan 'dia' tersebut aku tujukan pada laki aku..sebab apa seronok jadi dia??aku tengok dia macam x dak masalah ja pon..rilek ja...sebtiasa begembira dengan kawan kawan...paling seronok,kalau dia nak apa,gerenti dapat..aku sangat jeles..pada hal dia bukan anak manja pon..dia just anak bongsu ja..tapi kalau dia nak apa gerenti dapat...

contohnya...awai tahun dulu dia nak Nikon D 90..seminggu lepas tu dia dapat..last month dia teringin nak Potrait lense..petang tu jugak dia dapat..aku makin jeles..2 ari lepas..dia nak batery grip.dia p beli..adoii...aku bertambah jeles...petang tu plak desktop dia sampi walaupon bukan MAC..Acer pon ok kan...Ya Allah Ya tuhan ku....rezki Fitri Abdul Khalid sangat murah..aku jeles.....

 di bawah ni merupakan sasaran beliau selepas ini...iskkkk...aku x puas ati la ngan dia ni....
Wide angle zoom lense
 
seronok kan jadi dia??klu lah aku pon leh jadi macam dia.....

P/s::aku tetap aku...:)

suntik Vitamin c..

slamat pagi semua..dah lama sebnrnya aku tulis entry ni..tapi malu plus kang org kata mengada lak..okey,staright to the point.leh x kita suntik vitamin C??tujuannya??almaklumlah..umur makin meningkat..x sampi 30 kulit dak terok..orang lain maintain ja...aku pon tanya la ngan en Fitri,abg,cuck botox berdosa kan??klu vitamin C?Laki aku menjawab"nak suntik bt apa??"lg mau tanya plak laki aku ni la....
aku pon surf la nak tau hukum vitamin c ni...klu kita ambik tablet, x salah...untuk kesihatan & kecantikan,..klu cucuk Vitamin C mcm mana lak hukumnya??
aku menggoggle  dan jumpa satu jawapan yg sgt tepat la...
Kalau suntikan semata-mata utk beauty atau enhance beauty supaya tunang dan rombongan perisik dan peminang terpukau...tak bolehlah...

kalau utk membuang aib dan kejelikan, mmg boleh...

_________________
*Jab. Fiqh, Pencarian Fatwa dan Riset*


so berdasarkan ayat di atas,kita tau klu cucuk Vitamin C semata mata untuk cantik,memang berdosa lah hukumnya...tapi klu kita suntik untuk menghilangkan kekurangan yang ada pada diri..hukumnya di haruskan lah ye dak??

so,after this la la cukup Vitamin C...x dak reason nak kata berdosa ye En Fitri.... 

Saturday, April 30, 2011

kami kawen lagi...

dah lama entry aku x bergambar...kali ni moh kite layan beberapa gambor aku n hubby n beberapa lg orh teman2 pada pertunjukkan Baju pengantin beberapa hari yg lalu...


SAKSIKAN...

ni masa malam first Pameran Pengantin..yang make up aku ialah kak Ita Dr Zaireen Butik...CAntik kan dia make up??nmpk neutral org kata...bukan aku kata...

sessi memasang bunga tiruan..al maklum lah..orang jawa klu kawen wajib ada bunga seketul kt atas kepala tu..so untuk menjiwai perkahwinan jawa,aku pon kena pakai gak la...

maaf ye...masa kawen ari tu kitaorg x naik pelamin..so nak try merasa la mcm mana feel naik pelamin...

malam pertunjukkan...suami saya pemalu orangnya...hahahahah
 
 Ni lak pertunjukkan pada 29.4.2011 

photo ni ialah hasil bridal show semlm..agak teruja dengan make up aku sebabnya..budak yg make up aku ni muda lg...tp sangat pandai dia make up...

masa kawen dulu pon x penah ada pic macam ni..tetiba semlm gedik lak nak begambar...


suami saya sangat x pandai bergambar...dia akan jadi macam sin chan kalau berdepan dengan camera..kaku seketika..huhu


raja berebut daerah...huhu

rasa macam pengantin baru lak..huhu....klu sesapa nak minta tolong sy jg model(model baju pengantin or pape,leh jer..i x kisah...hahahahahha)

Thursday, April 28, 2011

klu terasa nak marah,minum air..

entry ringkas dan padat..korang penah kan rasa marah yang teramat??penah kan penah kan?okey..akunak kasik satu tips yang aku dengar dr senior kt opis nih...dia cakap "klu hampa rasa marah..berapi rapi dalam badan..hampa p minum ayaq(air)..insya allah hilang rasa marah.."
td aku tetiba marah sbb kena sound..ahahah..al maklumlah boss x penah sound..benda tu org lain yg update..bukan aku @ P.R lain..ni totally org lain..Manager aku serabut so lepas perasaan..aku lak kecik ati n nak marah...then teringat pesan senior kt opis ni..aku p pantry..then minum ayaq..alhamdulillah..memang berkesan...syukur...
so kpd korang2 yang mudah naik angin...sila lah minum air sekiranya anda marah..insya allah marah anda akan hilang....

the blind side

korang penah x tengok cita the blind side??penah dengar x cita ni??serius best cita ni...mcm kelakar..tapi moral of the story sangat tinggi..aku suka la cita nih...

cita ni mengisahkan sorang budak kulit itam yg trauma akibat kejadian yg berlaku dlm idup dia..dia juga homeless..maksudnya dia x da umah la..so,Leigh Anne(Sandra Bullock) adopt dia..tinggal dgn dia..lama2 dia syg sgt kt budak ni..budak ni dah jadi mcm anak dia...dia ambik cikgu..ngajar budak yg bernama Micheal Oher ni....dia juga antar budak ni p main football..dalam bahasa kita kira ragbi la...budak ni agak lembap..orang laki ajaq dia x dapat tangkap..klu mak dia(Sandra Bullock) yg ajaq...dia leh buat...so lama kelamaan dia berjaya dgn footbal...GPA dia pon increase hasil didikan Miss Sue(cikgu tusyen dia)..

ni sinopsis cita ni..hampa tengok la sendiri.aku nak cita pon payah...rupa rupanya cita ni kisah benar...orang yg depa ambik belakon pon sebijik mcm famili si Oher ni...pandai director pilih pelakon kan...

Friday, April 22, 2011

telajak keta leh reverse...telajak kata-kata??

first & foremost,skali lagi aku minta maaf kepada sesapa jua yg terasa dengan beberapa entry aku...aku menulis sesedap mulut saja..i'm really sorry guys..i'll make sure that i'll never do the same foolish mistake again..swear..(tangan angkat sumpah)..
aku juga mintak maaf kepada beberapa kwn2 baik kt opis ataupon kt umah...even aku x tuju kan entry pada korang...namun korang tetap terasa...ekceli...sapa makan cili dia terasa pedas kan.....:)kepada sesapa yg terasa dgn kata2 aku,aku minta maaf...jgn la korang telan idup2 apa yg aku cakap tu..aku ni memang mulut x da insuran sket...(kt mana ada juai insuran mulut???)aku minta maaf semua..sesungguhnya aku x bedendam dgn sesapa..aku panas dalam sat ja...biasa la manusia..thus,time tulis entry mg aku tengah panas..so kluar la beberapa perkataan yg bukan2...tp aku x mention nama sesapa dalam entry aku kan...mcm mana pon aku tetap minta maaf....

P/S:: PEACE NO WAR..:)

Thursday, April 21, 2011

saya sudah insaf

bermula hari ini dan seterusnya,entry aku akan sentiasa bertapis atas arahan laki aku..sebabnya???beliau menyatakan bahawa mulut aku x da insuran..aku tulis sesuka hati yg menyebabkan orang salah paham..oleh yg demikian..kepada sesapa yg terasa aku kata kt dia...aku minta maaf...aku x da niat pon nak kata kt ko..even niat aku memang nak kata ko...huhu...so...bermulalah entry yg sopan santun after this...aku minta maaf kepada semua yg kecik ati ngan aku...aku akan make sure aku x tolong jaga kain orang after this..aku jaga kain/seluar aku sendiri...lantak la korang nak jadi apa...ada mslh bolih cita kt aku...aku hanay akan dengar je..x nak la tolong nasihat..kang orang kata aku ni jahat mulut la...

p/S:cakap siang pandang pandang...

Wednesday, April 20, 2011

makan free memang best

hishh...tajuk entry kurang sopan la minah ni...ni bukan apa kengkawan..saja je aku wat tajuk macam ni...skrg mari aku mula bercerita...sesapa yg tidak berminat cita semacam ini,sila jangan baca..
ok,semalam aku ganti G.M...ada diner kt Ocean Glow Kuala Perlis..aku pon p la dengan penuh confident..almaklumlah,represent company...skali aku menapak masuk dalam ocean glow tu,mulut aku ternganga...semua lelaki...aduhaii...aku pon berpura pura rileks la...ada la beberapa seat kosong,tapi malu nak p duduk..aku berdiri la kt tepi masa kapten rasul bagi ucapan...diner semalam tu sebenarnya untuk askar askar keretapi...semua abg askar la..aku ni menebalkan muka la duduk kat meja yang ada seat kosong tu...dorang pandang aku lain macam je...aduh...aku senyum sambil buat bodo...tetiba ada orang mai kt aku dan bertanya.."dari mana ya?"owh..saya dari MGJV...then kapten Rasul mai dan berkata"la...saya tunggu kul 8.30 tadi..tp x nampak pon...jom jom p dok depan..aku terus kecut muka..pehal aku nak kena p dok depan lak...eh,x pa kapten,saya dok sini pon boleh...dia berkata"eh,mana buleh..kita dah sedia tempat kat meja depan nu"...adoh...aku pon menapak la p kt depan...dok ngan VIP dari pelbagai tempat..muka tebai dah ni..makan pon x makan sangat.sebab aku dah makan before nak p diner tu...pak cik pak cik VIP tu semua lawak giler..aku penat gelak,then aku bangun p dok jauh pada depa...
lepas makan tu ada persembahan sket,cantek la penyanyi dua orang tu..apo laie..depa usik kaw2 punya..ada yang naik menari..ada yang menyanyi..siap gelek tu..pak cik pak cik memang minat dangdut kot kan..minta lagu dangdut..yg kakak2 tu pon layan la...memang penat la gelak dengan depa...walaupon aku sorang ja pompuan,tapi memang terhibur dengan kerenah pak cik pakcik semua tu..
kalau nak suh represent p Diner kt memana,aku x da masalah..sebabnya aku ni seorang yang sangat x reti malu dan tebal muka...:)

p/s:makan free memang best!!

Tuesday, April 19, 2011

'TER'remove????

kepada kengkawan yang memang nak berkawan dengan diriku ini...kita kawan baik baik ye....klu ada benda yang x puas ati,cakap..ni tetiba ja senyap sepi...pelik la aku pon..dah tu siap remove lak...iskk...pehal lak dia nih..ada masalah ke???ada masalah ke hape,cita...jangan dok simpan sensorang...x nak la orang dok bercerita benda x elok..klu nak kawan kita kawan...tapi once dah remove aku tu...aku paham la..ko x suka kawan ngan aku kan...x pe lah..ko orang baik baik..x layak nak kawan ngan kami kami ni kan...
aku bukan nak tuju pada sesapa...aku pon baru je perasan insan tersebut meremove aku...sebabnya...ada kawan kawan yg bgtau...lantak ko la...yang penting, life kita berbeza...FULLSTOP.

beli baju saiz biar btol beb..

apahal lak tetiba kluar isu beli baju nih??penah x dengar istilah ukurlah baju di badan sendiri??apa yg korang paham??sebenrnya banyak benda yang korang paham kan?aku pon paham banyak benda dari istilah nih..salah satu nya: korang ukur kemampuan sendiri..korang jangan nak tiru gaya orang..contohnya korang berkawan dengan anak somebody..of course la semua orang anak somebody kan....maksud aku,anak orang yg agak berada la...klu kita kawan dgn depa,perlu ka kita try nak jd macam depa??perlu ka pakai mcm depa??duit pon nak mcm depa...come on la..kita still kita.jgn berlagak nak jd kaya..aku bukan nak kata kt sesapa...sebab aku ada nampak benda jadi depan mata aku...x perlu la nak beli mahal2 semata2 nak lawan orang..kalau mampu x kesah..beli la kepala ketapi skali pon..(ibarat kata mak aku)..klu kita x bapa nak berkemampuan, tok sah la nak mengada.nyusahkan laki...
tipu la kalau kita x jeles tengok orang lain lebih pada kita kan...contohnya kita naik keta kecik..dia tu naik Inspirrrraa...ada isu ka??inspira x sampi 100 k pon kan??so x perlu kita nak jeles pada orang..kalau kita nak pape,kita simpan duit,then beli...jangan nak paksa laki or bini beli bg..senang banyak la macam tu...(aku x kata kat sesapa..aku x kata kt laki aku...sebabnya laki aku x penah mintak pon...aku yg dok beli bg kt dia..so x dak isu okey!!)
aku mintak la semua orang bek to the root la...kita ni sama saja...ada kekurangan..tapi jangan la dok p canang kekurangan orang merata..dok cita diri sendiri ja baik..so semua orang puji..x payah la wei...kita semua  ni ada kurang...x dak yg special pon...x payah la nak hipokrit jadi orang lain..bersyukur dengan apa yg kita ada..x perlu nak jaki dengan kelebihan orang sebabnya...sikit sikit masa lagi klu kita susah..x da sapa nak tolong..


P/S:moral of the story..sedar la diri..x payah nak berlagak..berpijaklah di bumi yang nyata...