Thursday, December 30, 2010

memory recall

ari ni x kluar lunch...jejalan la ngan k.reen g kedai...sj x naik keta.motif?nk mengurangkan lemak la konon...huhu..smpi kt kedai,ternmpk satu barang yg memang menjd feveret masa zaman kicik2 dulu..apakah??
tadaa...korg mkn x bendalah ni masa kicik?sedap kan?
ni la lunch saya ari ini...very the diet tau..

photo taken by Wawa..ada skill gak la budak nih

asam harus ada ye...
nice pic Wawa :)

::Macam -maCam::

AUMMM..

semlm boleh dikata kan semua tgk bola kan??tp sy x termasuk..sayefokus keja..sokongan sgt padu dari Rakyat malaysia..walauponplayers kita kt sana mcm agak tertekan,tp dorg berjaya gak menangsemlm..tahniah saya ucapkan..walaupon players yg bersungguhsungguh dan main bermati matian,tp saya rasa la kan, ucapantahniah ni harus kita dahulukan pada rajagopal..dia x penah giveup dgn skuad Malaysia ni.before this,mcm2 cabaran dan dugaan diakena..tp dia cool ja.semlm dia telah membuktikan yang skuadbimbingan dia mg power..
mcm yg comentator ckp la semlm,rakyat malaysia ni lbh prefersokong negara luar kan??sbb x yakin malaysia leh marvelous smpicam ni..dulu,klu malaysia kalah,dan dan kata "aku bkn orgmalaysia"..dh semlm menang..perghh..semua pakat kata"aku banggajd rakyat malaysia"...mcm mcm la kan...dulu x penah penah adajersi malaysia..tetiba,malaysia menang,dan dan beli jersi..pakaidgn penoh bangga.dulu klu pakai jersi malaysia,tutuplambang.pasai malu nnti kwn2 kutuk...la ni,jln dgn bangga pakaijersi malaysia...mcm mcm...
dh kita menang ni of course la ada yg x pueh ati kan...sesetghrakyat indonesia yg seblm ni merendah rendahkan keupayaan negarakita pasti agak terasa dgn kekalahan ni..tp nk wat cam nakan...kalah menang adat pertandingan...klu dua2 menang,sapa laknk kalah??so,dlm perlawanan kalah menang mg tersgt laadat...diharap kekalahan mereka pada kali ini tidak akanmendatangkan api kemarahan yang dasyat..jgn la smpi bakar benderaplak..semua ni adat dlm kehidupan...
sekali lagi saya mengucapkan tahniah kpd skuad malaysia yg berjaya menjulang piala Suzuki..walaupon saya x fokus sgt tgk bola semlm saya turut berbangga dgn kejayaan kalian..TAHNIAH.
Tahniah Harimau..
 

Pesanan untuk suami??

saya terjumpa satu info yg sgt menarik..mg tersgt benarlah kata2 kawan saya nih..bg yg dh lama kawen,renung2 kan lah...bg yang baru kawen, amal amalkanlah,bg yang br nak kawen ingat ingatlah...korang make sure jaga hati isteri btol2..isteri pon kena jaga hati suami jgak...mari kita kaji kata2 kawan saya nih..

Tahukah kau suami dan bakal suami?? Laki bini
ini asalnya 2 individu asing yang saling tidak mengenali. Atas
takdir tuhan dipertemukan dan aqad nikah telah
menyatukan kita.
 
TAPI... ... .tahukah kau apa yang isterimu selalu
lakukan untukmu,
dan fikirlah sejenak apa pula yang kau berikan
untuknya...

KALA kau tiada duit, bukankah magic david
copperfield bila tiba2
kau buka wallet ada duit pulak di dalamnya,
tahukah kau yang isterimu sentiasa curi2
membuka wallet untuk mengecek "Ada duitkah
suamiku?" TAPI Bila kau ada duit, wah! wah! kau
siap boleh tanya lagi bini kau "Ada duit ke?"
sedangkan itukan kewajipan kau untuk
memberinya nafkah?

Tahukah kau wahai suami, tiap2 malam isterimu
akan terbangun dari tidurnya dan perkara pertama yang diingat
ialah suaminya, lantas terus si isteri menjenguk
suaminya di sebelah, di kucup dahi suaminya,
diusap rambutnya, penuh kasih sayang dan belas
kasihan TAPI yang kau berinya hanyalah
dengkuran kadang2 siap kentut lagi..Cissss!!

Tahukah kau wahai suami,
kalau kau balik lewat malam sampai
pukul 4-5 pagi atas alasan kerja atau kau suka2
nak lepak ngan kawan2, bini kau yang dirumah tu
tak lena tidur, selagi kau tak balik selagi tulah
mata tak leh pejam TAPI yang kau tahu
bersembang aje sampai pagi, langsung tak ingat
bini, dahlah balik lambat esoknya selagi tak
masuk Zohor tak reti2 nak
bangun, dah bangun tahu nak makan aje...

Tahu tak kau wahai suami, setiap kali isteri mu
menggosok bajumu apa yang sentiasa terlintas di
fikirannya ialah "Handsome tak laki aku bila pakai
baju ni?" tapi kau bila dah hansome sikit mula
hidung tinggi nak mengorat lagi...

Tahu tak kau wahai suami, isteri tu tak mintak
banyak, cuma
pujilah dia sekali-sekala, peluklah dia setiap pagi
dan malam sebelum tidur (peluk yang setakat
pelukan sayang sahaja..bukan dengan harapan
dapat "apa-apa"), hadiahkanlah dia sekali-sekala
walaupun setakat coklat sekeping, picitlah
bahunya sekali-sekala dan kalau nak tidur tu,
selimutkanlah dia, sebab
sebenarnya, bini tu selagi laki dia tak lelap mata
dia hanya tidur2 ayam sahaja...

Satu lagi, suami kalau korang nak tahu, sebaik
sahaja saksi kata SAH!!!! tuhan tu telah kurniakan 6, 7, 8 senses
sebab itulah dia orang tahu korang buat apa kat
belakang dia, tak yah guna spy... dia orang musti
tahu punya... . 


Wednesday, December 29, 2010

::Rahsia menangis::


1. Membantu penglihatan
Air mata ternyata membantu penglihatan seseorang, jadi bukan hanya mata itu sendiri. Cairan yang keluar dari mata dapat mencegah dehidrasi pada membran mata yang mampu membuat penglihatan menjadi kabur.
2. Membunuh bakteria
x perlu la eye more ke hapa, cukup air mata yang berfungsi sebagai antibakteri natural punya. Di dalam air mata terkandung cairan yang disebut dengan “lisozom” yang dapat membunuh sekitar 90-95 persen bakteria yang tertinggal dari keyboard komputer, pegangan tangga, bersin dan tempat-tempaty ang mengandung bakteria, hanya dalam 5 minit.
3. Meningkatkan mood
Seseorang yang menangis bisa menurunkan level depresi karena dengan menangis, mood seseorang akan terangkat kembali. Air mata yang dihasilkan dari tipe menangis karena emosi mengandung 24 persen protein albumin yang berguna dalam meregulasi sistem metabolisme tubuh dibanding air mata yang dihasilkan dari iritasi mata.
4. Mengeluarkan racun
Seorang ahli biokimia, William Frey telah melakukan beberapa studi tentang air mata dan menemukan bahwa air mata yang keluar dari hasil menangis karena emosional ternyata mengandung racun.
Tapi jangan salah, keluarnya air mata yang beracun itu menandakan bahwa ia membawa racun dari dalam tubuh dan mengeluarkannya lewat mata.
5. Mengurangi stres
Bagaimana menangis bisa mengurangi stres ? Air mata ternyata juga mengeluarkan hormon stres yang terdapat dalam tubuh yaitu “endorphin leucine-enkaphalin” dan “prolactin.”
Selain menurunkan level stres, air mata juga membantu melawan penyakit-2 yang disebabkan oleh stres seperti tekanan darah tinggi.
6. Membangun komunitas
Selain baik untuk kesehatan fisik, menangis juga bisa membantu seseorang membangun sebuah komunitas. Biasanya seseorang menangis setelah menceritakan masalahnya di depan teman-2′nya atau seseorang yang bisa memberikan dukungan, dan hal ini bisa meningkatkan kemampuan berkomunikasi dan juga bersosialisasi.
7. Melegakan perasaan
Semua orang rasanya merasa demikian. Meskipun kamu didera berbagai macam masalah dan cobaan, namun setelah menangis biasanya akan muncul perasaan lega.
Setelah menangis, sistem limbik, otak dan jantung akan menjadi lancar, dan hal itu membuat seseorang merasa lebih baik dan lega. Keluarkanlah masalah di pikiranmu semasa menangis, jangan dipendam karena kamu bisa menangis meledak-ledak.

bagi saya plak,menangis merupakan terapi terbaik untuk menghilangkan segala stress & depress.saya perlu menangis at least sebln sekali bg menghilangkan segala yg ada dlm hati ni..bila mata dh bengkak bengkak,saya pon dah ok..menangis mg seronok,tp yang tak seronoknya bila idung tesumbat.stuju x??:)


banyak lagi info berguna yg boleh didapati di sini

...Tips untuk si suami...

Jaga Hati Isteri Anda 
Berikut adalah antara pedoman untuk suami ketika melayan dan menghadapi kerenah isteri sebagai satu cara mewujudkan keharmonian rumah tangga:
  •  Jangan buat tidak peduli ketika isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaflah dengan ikhlas. Kalau perlu pujuk, pujuk dengan mesra. Ini kerana hati perempuan agak sensitif dan sesetengahnya mahu dipujuk.
  • Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati dan jangan sesekali bermain kayu tiga dengan perempuan lain. Ada ketikanya isteri sedar mengenai perubahan fizikal dan naluri suami.


  • Kalau tidak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik mahu menengking dan menyalahkannya saja. Jauhi perbuatan tidak bermoral seperti memukul isteri.


  • Kalau isteri nampak tidak sihat, cepat-cepatlah merawatnya dan jika serius bawa jumpa doktor. Tunjukkanlah anda mengambil berat mengenai dirinya.


  • Apabila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas- luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersimpan telinga kiri. Sambil itu minda suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak dan prihatin.


  • Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan emak anda kecuali masakan dan cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih daripada emak anda.


  • Kalau pasangan sudah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Jangan sekali-kali lepas tangan dan suami duduk tersandar depan TV atau relaks. Tidak salah jika suami turut menjemur kain dan menyapu sampah.


  • Sekiranya suami makan dulu, tinggalkan sedikit lauk untuk isteri dan jangan habiskan semua kerana kemungkinan si isteri belum makan lagi kecuali isteri memberitahu lebih awal dia sudah atau tidak mahu makan.


  • Kalau ada kawan dan kenalan mahu bertandang ke rumah, sebaik-baiknya beritahu isteri terlebih dulu, untuk membuat persiapan seperti memasak, mengemas rumah dan menghias diri. Ini akan mengelakkan isteri berasa malu apabila tetamu datang mengejut.


  • Jangan sekali-kali menyakat dan menyindir isteri mengenai saiz dan bentuk badannya yang semakin gejuk atau semakin melidi. Ada ketikanya perempuan cukup sensitif apabila ditanya mengenai perkara itu.


  • Hormatilah ibu bapa dan kaum keluarga sebelah isteri walaupun anda cuma bermain wayang dan membodek mereka. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.


  • Jangan kedekut dengan isteri serta belanja untuk keperluan rumah tangga. Jangan pula si suami lebih mementingkan adik beradik. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Jika boleh, jangan bebankan isteri dengan masalah kewangan anda.


  • Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Apabila anda membuka baju, letakkan dalam bakul baju kotor. Apabila mengambil sesuatu barang, simpan semula di tempat asal. Jika anda merokok, jangan merokok dalam rumah dan bilik air.


  • Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia memerlukan bantuan anda dengan kerja rumah dan menjaga anak, apa lagi jika isteri sama-sama bekerja. Jangan tunjuk rajin hanya jika ada tetamu atau mentua bertandang ke rumah.


  • Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami bermegah ada kuasa veto, pendapat isteri harus diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbang rasa dan saling menghargai. Ketepikan ego yang keterlaluan.


  • Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumah tangga. Jangan membuat apa yang isteri tidak suka. Kalau sekali suami buat baik dengan isteri, isteri mungkin balas sepuluh kali.


Bunga raya merah berseri
Bunga mawar harum mewangi
Adat berkasih suami isteri
Ada rajuk rindu dihati

kaum kaum isteri...anda blh lah rujuk apa2 kt di sini

Tuesday, December 28, 2010

Meow meow..

inilah si gemuk alang...

okeh..hari ni saye sgt suka menulis entri..mendpt semgt yg berkobar2 apabila nmpk muka boss td..hehe..boss saya dh masok ofis..tp minggu ni je..next week dia blk Damansara plak..:(
saya telah menikmati beberapa hari yg indah..wahh..syoknya..hidup saya bertemankan kucing sahaja..klu kucing tu leh cakap,mesti dia dh kata,tolonglah..aku dh naik nyampah tgk muka minah ni..tp apakan daya,beliau tidak mampu bercakap..huhu..selama itu juga beliau telah di buli oleh saya..hahah...padan muka Alang.
saksikan...
mula mula rilek lg...

harus di ingat,rantai leher beliau emas ya..hahaha

terkezut!!

tekanan bila kertas melekat pd lidah..huhu

 kucing saye ni x da kwn..so dia merupakan teman sejati emak saye mlm2...tgk cita hindustan...huhu..dia juga sgt suke naik kereta..menikmati udara segar diptg hari...nyamannya....
sukanya saye naik keta...

uppss...terjelir lidah lak
kucing saye ni x da kwn kt umah...byk gak la kucing2 hensem dtg ngorat..tp dia x layan.dia mkn sgt byk..sebungkus Whiskes tu abes sebln je...isk isk...seb bek la sekoq ja kucing den..klu x,pakat mkn whiskes la kami....

Monday, December 27, 2010

Chinta hatikuuu

ok..ari ni entri saye berkisar ttg cinta ati saye..siapa lg klu bkn suami tersyg..mesti korg nk kata poyo je minah ni kan??saye just nk luahkan apa yg ada dlm hati dan sanubari saye nih..
mari sy mulakan kisah cinta saye..cinta saye bermula rite before SPM..sila refer pd Entri Zaman Sekolah.kitaorg bercinta dr taon 2001 smpi skrg..wahhh...lamanya.itulah org selalu ckp..ini pon berkat kesabaran suami saye.saye blh argued,suami sy bkn seorg yg penyabar.tp dlm episod cinta kami,dia sgt lah penyabar..wahh..betuah tau i dpt husband cam dia...so,wanita@pompuan kt luar sana,u all x da harapan nk dpt husband i..dia sgt setia.mg di akui olih semua org..(klu mamat ni bc,mg kembang semangkok la dia).saye sgt menyayangi beliau..sape x syg laki oi..for this time being,dia x leh nk afford wealth kt aku..tp i x kisah dik non..janji dia sentiasa ada di sisi..satu benda ja yg aku ada fed up dgn husband aku ni,sikit2 kedai kak da.sikit2 kedai kak da..apa yg best pon x tau..x pon kwn2 asyik kol ajak lepak..arrghh..tekanan.dah la aku blk keje kul bp dh.dh tu dia bz ngan futsal lak..dh tu nk begosip ngan mak dia lg..aku ni sering disisihkan..huh!x suka....aku sgt suka klu mak n bapak dia p honeymoon..segala benda di cita kt aku..time ni,terasa diri begitu beharga..hehe..

mungkin ada insan yg x tau lg episod cinta kami yg sebnrnya..kami bertunang 4 tahun..tu dia..lama gila.time betunang ni la plg byk dugaan...antaranya:cemburu buta.ni mg x dpt di elak la sapa2 pon kan..aku ni bkn seorg yg jeles x kena tmpt..tp suamiku ini mg sgt jeles...pantang silap sket je..aku kena..kena sound la..x kan husband aku nk belasah aku plak kot..wpon baliau agak x bp nk waras,tp beliau masih mampu berpk kan abg kan?aku tersgtlah suamiku ini sbb dia seorg yg mampu membuatkan aku ketawa dan menangis dlm satu masa..chewwahhh..jiwang gila.yg pasti aku akan sentiasa menyayangi suamiku hingga hujung nyawa..
aku tgh pk,apakah benda yg plg beharga penah husband aku bg kt aku..tetiba terigt benda yg kaler pink tu..sgt pasti..mg sgt beharga bg aku.korag nk tau menda apa?hahaha..patung Pink Panther.agak besar la patung tersebut..dia bg kt aku masa umur aku 19..maksudnya umur dia pon 19 la..masa tu aku study kt Matrik UIA.so kitaorg mg jauh..dia lak masa tu kt UITM Merbok..nk jumpa pon time cuti sem jer..klu dia anta aku blk UIA gerenti aku nganges syahdu syahdan...sedih beb..dh la dok jauh..nk jumpa susah..so dia pon hadiahkan aku pink panther tersebut..panther tu maseh elok dlm jagaan aku.dulu,before kawen,klu x de panther aku x leh tido..nk tido kena sembang dulu dgn panter,kena peluk n cium dia..br leh tido..tp after kawen..panther senyap je dok kt atas kerusi tu..cian kt panther..nak wat camne..saye dh ada blue hippo yg sgt comel skrg..dan saye lbh menyayangi blue hippo tersebut..gerenti x sejuk bila berada dgnnya:)
org slalu ckp,time becinta x sama bila dh kawen..btol ke statement tersebut...sbnrnya ada betulnya..masa becinta dulu leh la semua manis..semua elok..org kata kentut pon wangi..lps kawen??bg aku la kan..lps kawen ni feeling lain beb..rasa cinta sentiasa berbunga2..selisih faham tu sentiasa ada la..sedangkan lidah lg tergigit kan...seb baik la aku kenal husband aku dh hampir sedekad..so aku tau la perangai dia camna..husband aku ni cakap je lbh...konon nk ngorat awek la.apa la.tp hampeh..mulut je lbh..seb bek dia ckp je,klu dia wat btol cane??aku gak yg merana..hahah..husband aku ni hobby dia suka sakitkan hati aku..aku x tau la nk wat cana lg dh..dia juga sgt suka memicit dan menarik hidungku yg ala2 jambu air nih..x kira la mcm mana pon..aku sentisa menyayangi dan mencintai suamiku itu..semoga kasih syg serta cinta antara kami akan sentiasa berbunga dgn indah dan mekar..gediknya saye...
Akhir kata,semua kita mempunyai kisah yg tersendr..contohnya kawan becinta dgn org lain,tunang dgn org lain n kawen dgn org lain..x kira dgn siapa pon anda kawen,blajarlah menghargai kurnian Allah yg terindah ni dlm hidup kita.jgn kita bezakan Chinta hati kita dgn org lain,mungkin dia kurang dr satu sudut,tp dia lebih dr sudut lain..lihatlah secara positif..mungkin kita leh dpt org yg kaya raya,tp igt,bkn semua org mampu menyayangi kita seperti mana suami kita menyayangi kita skrg...Anggaplah CINTA yg kita ada skrg lbh baik dr segala cinta yg ada dlm dunia ini kecuali cinta kpd Allah...

Every thing i do...i do it for u...

one of my feveret song...Dedicate this song to my beloved hubby-Fitri Abd Khalid..Love u till the end of my life...
Look into my eyes - you will see
What you mean to me
Search your heart - search your soul
And when you find me there you'll search no more

Don't tell me it's not worth tryin' for
You can't tell me it's not worth dyin' for
You know it's true
Everything I do - I do it for you

Look into your heart - you will find
There's nothin' there to hide
Take me as I am - take my life
I would give it all - I would sacrifice

Don't tell me it's not worth fightin' for
I can't help it - there's nothin' I want more
Ya know it's true
Everything I do - I do it for you

There's no love - like your love
And no other - could give more love
There's nowhere - unless you're there
All the time - all the way

Oh - you can't tell me it's not worth tryin' for
I can't help it - there's nothin' I want more
I would fight for you - I'd lie for you
Walk the wire for you - ya I'd die for you

Ya know it's true
Everything I do - I do it for you

.hukum mengaib @ menghina org lain.

Islam telah menegaskan bahwa antara sesama orang beriman itu adalah bersaudara. Allah berfirman
إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ
'sesungguhnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka perbaikilah diantara persaudaraan kalian. (al-Hujuraat:10)
Persaudaraan itu diikat dengan kasih sayang dan cinta mencintai antara satu sama lain, atas dasar iman. Rasulullah saw. bersabda:
عَنْ النُّعْمَانِ بْنِ بَشِيرٍ قَالَ: قَالَ رَسُولُ الله r: «مَثَلُ الْمُؤْمِنِينَ فِي تَوَادِّهِمْ وَتَرَاحُمِهِمْ وَتَعَاطُفِهِمْ مَثَلُ الْجَسَدِ إِذَا اشْتَكَى مِنْهُ عُضْوٌ تَدَاعَى لَهُ سَائِرُ الْجَسَدِ بالسهر والحمى».
Dari Nu’man bin basyir berkata, rasulullah saw bersabda; perumpaman orang-orang mukmin dalam kecintaan, kasih, dan sayang mereka adalah seperti satu tubuh, apabila ada anggota yang mengeluh maka ia akan membawa seluruh tubuhnya merasa panas dan tidak bisa tidur (HR Muslim)
Rasa kasih-sayang terhadap sesama umat islam adalah komponen yang membentuk iman. Sehingga beriman kepada Allah dan Rasul-Nya harus diwujudkan juga dengan menyayangi saudaranya, sebagaimana sabda Rasulullah saw:
لَا يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ حَتَّى يُحِبَّ لِأَخِيهِ مَا يُحِبُّ لِنَفْسِهِ
Salah seorang di antara kalian tidak beriman sehingga mencintai saudaranya seperti mencintai dirinya sendiri (HR al-Bukhari dan Muslim)
Untuk memelihara persaudaraan inilah sesama orang Islam dilarang saling menghina
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا لَا يَسْخَرْ قَوْمٌ مِنْ قَوْمٍ عَسَى أَنْ يَكُونُوا خَيْرًا مِنْهُمْ
Wahai orang-orang yang beriman, janganlah suatu kaum mengolok-olok kaum yang lain, bisa jadi yang diolok-olok itu lebih baik dari mereka (yang mengolok-olok) (al-Hujurat:11)
بِحَسَبِ امْرِئٍ مِنَ الشَّرِّ أَنْ يَحْقِرَ أَخَاهُ الْمُسْلِمِ (رواه الترمذي وقال : حديث حسن)
'Cukup seseorang itu menjadi jahat dengan ia menghina saudara muslimnya (HR At-Tirmizi)

::Emo lagi::

satu lg entri emo..ermm...mengikut pndgn kwn2 lah..blh x kita nk puas kan hati semua org??x blh kan??sama lah mcm saya pon..bila kita dh lbh sket,x kisah la dr segi keje ke,position ke,duit ke.what so ever lah,mesti ada org x puas ati kan..dh tu tuding2 jari kata kita nk la punca semua mslh..korg penah rasa kan?so apa yg korg lakukan?saya berada dlm situasi ini...advise sket..

Hello..

sy sudah kembali setelah beberapa hari berehat dgn aman..fuh..credit to my mum for the delicious beverage..mg sedap lah.klu dok umah sebulan,gerenti laki aku x kenai..hahah..seronoknya...kini sy blh bekerja dgn gembira...so,blog aku trus si update,...byk story neh..hahah

Tuesday, December 21, 2010

sebenarnya sy ni seorg wanita yg kuat dan tabah..ye ke??everything psl keje sy mampu handle sgt sempurna..sy penah keje dr kul 8 pagi smpi 12 mlm..hebat x hebat x??bkn calang2 org leh wat cam saye kan...life sy pon sy dpt handle dgn sempurna..sbbnya sy ni dikira mcm sulong dlm famili even sy ada abg...abg sy dok jauh,so every single thing mg mak n adik2 harapkan sy..sy seorg super woman!!
tp setelah kawen ni kuasa sy dh mcm ilang.sy dh x kebal lg nk tahan semua benda yg dtg pd sy..semangat sy dh ilang..sy dh x kuat..bila org kutuk or menghina sy,sy akn menangis..sy dh x sekebal dulu..kenapa jd camtu??sy x penah hina org.miskin atau kaya adalah hak masing2..skrg sy br 26..muda lg..tg la 5 6 tahun lg hidup sy camna kan..
sy dh x da kudrat nk tangkis semua serangan mulut2 jahat yg dtg ke arah sy..kenapa jd camni..kenapa sy dh x kuat lg...mungkin masa akan menentukan segalanya...sy dah x da semangat lg..so perlu berjumpa dan blk ke pangkuan ibu sy untuk mendptkan semula semangat tersebut..mak sy je leh tolong sbb dia sorg je yg memahami ati sy...
Ya Allah Ya Tuhanku,kuatkan lah semangat aku.kembalikan lah segala yg aku ada..Aminn....

Merry Christmas in advance

dear all,

marry X mas in advance.enjoy ur holiday..i'm taking a few days off from FB & Blog & also from work..need some space of my own..Need to have new way of life..need to change my lifestyle. the suitable term is BACK TO THE ROOT.
Merry X mas...Hohoho

additoinal entri ... FB

ni nk story psl FB lg..aku x sangka lak yg aku ni ada secret admirer yg ari2 dok check FB aku nih..al maklum saja lah org miskin yg perasan elit ni sapa nk nmpk kan...(bkn aku kata,ada org kata).tetiba plak jd isu status aku ni provoke makluk 2 ekoq nih..eh,bila masa lak aku nk amik tau psl korg?lantak korg la..aku komen psl hp pon jd isu..aku letak status stress pon jd isu.dh tu aku nk tarok status apa dlm FB nih?semua ayat skema??adoi la..mao gaya pandai sgt.tp benda simple mcm tu pon pyh nk phm ka??yg dok terasa lebih saipa...lain kali check la btoi2..x psl2 nk tuding jari kata aku la punca semua benda.hotak lu.nak ke aku jd "batu api" yg  xkan padam?ha!aku x da masa pon nk check fb ko.yg sibuk2 check FB aku dr awal tahon smpi skrg pehal?x de keje time cuti sekolah??bila tanya kenapa sibuk peep FB aku.alasannya:setiap komen aku akan kluar kt page dia??logik ker sedangkan aku ngan ko bkn frend pon..nk tipu pon agak2 la..udah2 la cr salah aku..semua org bt salah.selidik la elok2.x pasai aku start dendam..eh,org miskin mcm aku ni leh dendam cam tuh ka??boleh la kot...
dh tu ada lg cite,siap maki2 dlm FB..siap perendah aku..ko kaya sgt la leh naik kete tuh???abeh kaya la tu?aku byr keta aku pakai duit aku la.ada aku mintak dr ko?huh!!pagi2 aku dh emo sbb FB nih.kang aku terminate akaun br tau.x da la kot yg nk terasa or mkn dlm dgn status aku tu.lps ni nk tulis status cane ekk??pesanan laki aku,make sure status tu org x terasa.loh,x dak sapa pon nk terasa,org ckp sai benda lain tetiba kata aku batu api la..apadiaaa.klu aku nk jd batu api,aku state la nama ko tuh.ada aku tulis name ko?x de kan?so jgn la nk terasa lebih.aku kutuk org lain pon dorg okey je..apa da..

moral of the story,jgn la nk judge any statement without comprehend and analyze the meaning behind it..never read between the fingers!!..dh tu,bt lak statement aku ni suka dok provoke dlm FB.adoi..bt apa nk provoke tanpa sbb kan??aku ni x gila mcm korg.asyik2 aku yg kena.asyik2 aku yg jadi punca...lps ni aku nk msg Mark Zurkerbeg la.nk bgtau dia Fb dia ni byk create problem.salah faham la, tetiba ter'emo' lbh la.nk mkn dlm la,kecik ati la..semua ada..so skrg ni stop Fb untuk seketika smpi keadaan reda..aku gak yg salah??adoi..tolong lah abg Mark,u septtnya tau benda camnih akan tejd..kenapa u x inform i awal2??kan i dh jd mangsa..i leh report kt multimedia Comission x?tresspassing human right??hahahah

Monday, December 20, 2010

cloudy with a chance of meetballs

okey,entri ari ni psl cite katon yg sy tgk ngan husband & anak sedara saye ptg semlm..cite ni klu x salah ditayangkan awal tahun ni..kira dh basi la..tp serius aku ckp..mg kelakar la cite ni..seharusnya korg layan gak..x rugi..Channel 411 Astro tgh tayang cita ni skrg..mari kita tgk apa yg menarik psl katon  ni..
tada..ni la cite katon tersebut..
Hero katon ni-Flint bersama mawasnya-Steve
ni la alat yg menyebabkan hujan makanan..
Flint ni nk jd seorg inventor..mcm2 benda dia invent..ada satu tu,dia invent Tikus ngan burung..hasil??terjadilah tikus ada sayap..hahah..kelakar kan??
ni lak ayah Flint-Bent
Ayah Flint ni plak seorg nelayan.dia buka kedai sardin...korg klu tgk kening dia mesti gelak punya lah..yg si Steve ni mg pantang tgk misai..dai nak tarik je...
lab flint yg sgt canggih

polis yg sgt berdedikasi
Junior reporter-Sam sparks
berlakunya taufan spagetti akibat daripada Datuk Bandar yang sgt tamak..taufan ni terjd sbb Flint punya mesin kt atas awan sinun dh kena virus..so makanan yang turun besar gedabak..menyebabkan bencana kt seluruh negera.
Si sam Sparks ni lah yg tolong Flint menyelesaikan segala masalah makanan yg besar2 tu..dulu Sam ni seorg ulat buku..so dia tau la semua benda psl saintifik2 nih..dh everything setel,dorg pon becinta la..ada adegan cium sket..tp x keterlaluan..maseh blh ditonton oleh kanak2...
apa yg aku leh conclude kt sini,cita Cloudy with a chanceof meetballs ni sgt menarik dan kelakar especially time dia suruh ayah dia send email kt hp dia..mg kelakar siot..korg tgk sendr ekk..best!!

hantaran..sentiasa menjd isu..

td tgh bergelak dgn budak2 sengal kt opis nih keluar lak issue sal hantaran kawen..aduh..mcm biasa..mangsa ujikaji ialah aku..so kena intebiu untuk seketika..bp hantaran k.syakirah???aku bgtau la kt dorg..tp x leh mention kt sini...kerana perkara itu agak private & confidential..kami pon berbincang..dan mendpt kata sepakat bahawa purata hantaran ialah 8K..byk jugak la tu kan??nk hantaran byk2 bt apanye..
issue nya skrg,adakah pandai menjahit tuh termasuk dlm hantaran yg 8 K tersebut??aku kluarkan issue tersebut..then bebudak tu gelak..dorg ckp,eh x temasok la kak...Fuhh..naseb baik..ptt la hantaran aku seket jek..aku x reti menjahit ghupenye..hahahah..so klu org yg hantarannye 20K cane lak?maksudnya wanita tersebut mg complete pakage la??wahh..betuah ye insan yg bernama lelaki itu..bkn senang nk cari wanita yg complete set nih...yg aku tau,wanita zaman skrg ni mcm aku je kot...pandai mkn, pandai basuh pinggan..masak tu mcm sikit2 je..sbb pe?sbb mak Mertua yg masak..yg pastinya hantaran yg laki aku bg yg bernilai *K tersebut sgt berbaloi..kerana akulah pembancuh kopi & susu terbaik untuk beliau..hehe...
Kopi cap bola sepak..huhu
apa lak pendapat kwn2??yg x kawen lg tu..korg pk kan lah ek..jgn la letak hantaran tinggi sgt..kesian la bakal husband korg tu...hantaran sket x pe..tp MAS KAWEN,korg letak kaw2 punya..mcm aku..wahahahaha

Lawak agak lucah

 Lawak satu:

Seorang orang tua sedang duduk di kerusi di sebuah taman bunga sambil menikmati udara petang.. Tiba-tiba seorang anak muda bergaya punk duduk di sebelah si atok tersebut…

Rambut anak muda itu dicat kuning dan hijau, sementara rambut-rambut yang berdiri dicat jingga dan ungu. Di sekeliling matanya diwarnakan hitam. Orang tua itu lama menatap si punk tersebut…

Merasa terganggu dengan tatapan orang tua itu.. pemuda punk itu bertanya.. “Eh, pakcik.. kenapa tenung saya macam tu..? apakah dulu waktu muda pakcik tidak pernah buat kerja yang gila-gila?”

Setelah menarik nafas panjang… orang tua itu menjawab.. “Tentu saja pernah. Dulu aku pernah mabuk teruk..

dan ketika mabuk itulah aku merogol seekor burung kakatua. jadi sekarang ini aku keliru… jangan-jangan kamu adalah anakku.” 

hahahah..ni aku dpt dlm lawakjenaka.com..blh eh rogol burung??

lawak 2:
seorang wanita dalam usia awal 40an datang berjumpa doktor dengan wajah yang muram durja seraya berkata, 'suami saya begitu dingin sejak akhir-akhir ini.., saya perlukan pertolongan dari tuan'.

'kenapa puan tidak mencuba viagra ?, ia suatu penemuan hebat di abad ini!' ujar doktor tersebut.

'oh, please.. dia tak suka dengan ubatan dan pil rangsangan, dah puas saya memujuknya!'

'begini puan, puan boleh cuba tanpa disedarinya.. masukkan dalam minumannya.. dia takkan tahu sebab pil ini tiada perasa..' nasihat doktor itu lagi.

'ok,..saya akan cuba..' kata wanita tersebut sambil berlalu.

keesokan harinya datang lagi wanita tersebut dengan muka yang merah padam berjumpa doktor tersebut sambil berkata 'sungguh memalukan!..sungguh memalukan!'.

sambil terkejut doktor itu berkata '..kenapa, tak berkesankah?'

'oh tidak tuan doktor, kesannya amat semerta.. sambil minum petang semalam, saya ikut nasihat doktor.. setelah menghabiskan minuman, mukanya bertukar menjadi merah, terus menghumbankan semua isi meja ke lantai, merentap skirt saya dan mem..bla..bla..bla.. di atas meja makan itu juga !. ianya berlangsung hampir satu jam dan ini permainan yang paling hebat pernah saya rasa sejak 20 tahun lalu ..!'.

'habis.. apa masalahnya?' tanya doktor kehairanan.

'yelah.. mana saya nak letak muka dengan ibu, ayah, mertua, anak-anak dan pembantu rumah saya !!! kami sedang minum petang bersama-sama !!.

Salah tafsir

Suatu pagi yang indah kat sebuah sekolah rendah, seorang guru yang
begitu dedikasi mengajar anak2 muridnya tentang betapa bahayanya
minuman keras kepada mereka. Sebelum memulakan mata pelajarannya pada hari
itu dia telah mengambil 2 ekor cacing yang hidup, sebagai sampel kehidupan
dan dua gelas minuman yang masing2 berisi dengan air mineral dan arak..
“Cuba perhatikan murid2.. lihat bagaimana saya akan memasukkan cacing ini
kedalam gelas, perhatikan betul2. Cacing yang sebelah kanan saya, akan saya
masukkan ke dalam air mineral manakala cacing yang sebelah kiri saya akan
masukkan ke dalam arak. Perhatikan betul2.”
Semua mata tertumpu pada kedua2 ekor cacing itu.
Seperti dijangkakan, cacing yang berada dalam gelas yang berisi air mineral
itu berenang2 di dasar gelas, manakala cacing yang berada di dalam arak
menggeletek lalu mati. Si cikgu tersenyum lebar, apabila melihat anak2
muridnya memberikan sepenuh tumpuan pada ujikajinya.
“Baiklah murid2, apa yang kamu dapat belajar dari ujikaji yang cikgu
tunjukkan sebentar tadi??”
Dengan penuh yakin anak2 muridnya menjawab,
UNTUK MENGELAKKAN KECACINGAN...MINUMLAH ARAK…

Pengajaran : Cakap biar terang, bak kata-kata dalam filem P Ramlee……….


Sunday, December 19, 2010

Dendam!!

ha!!entri aku kali ni mg dendam gila la.x abeh2 la dgn dendam ni...aku taruk status dlm FB psl stress ko nk terasa pehal??ade aku mention name ko?hotak ko.ko risau kan sbb ko tu mg penyebab org stress kan??
perangai aku mg dh camni dh.aku akan sentiasa minta maaf & maafkan ko atau org lain.aku akn wat bodoh je dgn segala benda yg jd kt aku.tp klu kali ni ko nyibuk..apa ko ckp??u want war ,i give u war?f**k off.ko igt aku nk berperang ke??si fitri ni leh la suke men game perang.aku tgh hangin ni..skrg ni mari kita selidik aku punye analisa dr bulan kelahiran...dh terang lg bersuluh hokey.
Hasil: MARET
MARET * Berkepribadian yang menarik dan menawan. * Sangat pemalu dan pemendam rasa. * Suka berahasia. * Sangat baik, jujur, pemurah dan mudah simpati. * Suka pada kedamaian. * Sangat peka kepada orang lain. * Tidak mudah marah dan sangat baik hati. * Tahu membalas dan mengenang budi orang. * Pemerhatian dan menilai orang lain * Kecenderungan untuk mendendam * Suka berangan-angan. * Suka melancong. * Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi. * Suka dengan hiasan rumah tangga. * Punya bakat seni dalam bidang musik. * Senang kepada benda yang istimewa dan bagus. * Terlalu moody.
Ha!!nmpk kan?aku ni mg seorg yg sgt berdendam.cari psl ngan aku lg!ko rase la.
lega rasanya dh luakan kt korg.abeh dh cita aku...byee...

Berbunga sekejap

mari kita lihat keindahan ciptaan Allah di sekeliling kita:)
Orkid mak mertua aku:)

bunga ni cantek sebnrnya,aku edit je trus x cantekk..

Cempaka yang cantekk..

cantek kan??kenapala umah mak mertua aku ni byk sgt bunga..

bunga kertas lagi..

lagi bunga kertas..

bunga ni aku x tau specis apa..x dpt di kenal pasti specisnya

orkid ungu yang cantekk..mak mertua ku mg gila bunga lah

orkid lagi..bapa banyak orkid daa...
bunga-bungaan di sekitar kita.mungkin kita x concern sgt kan??mintak maap la quality photos x clear sgt..al maklumlah..bkn DSLR..sy akan cr lg bunga2 disekitar Perlis ni utk tatapan kita semua...Adios

oh Ibu

      td aku ada terbc satu entri yg sgt menyentuh hati..korg try la jln2 kt blog dia ye.budak ni kecik lg...baru nk masuk form two..tp kisah dia mampu membtkan aku mengalirkan air mata...tetiba aku terigt aku juga mempunyai kisah yg sama...waaaa....terigt kat mak aku...(dh tua2 pon perangai cam budak kecik)..dh 2 weeks x blk umah mak aku..adik aku dtg semlm ckp "kak,mama kirim slam rindu,pelok cium...sedihnya..air mata dh mula begenang ni...
          aku x penah cita psl mak aku kan?mak aku ni seorg yg sgt sporting..tp mulut leser skit la..dulu masa aku sekolah menengah,mak aku slalu beleter..aku x suka..aku lbh suka lepak ngan kwn2..klu aku blk tusyen lwt,mak aku bising..aku kluar lepak mak aku bising...apa yg mak aku x puas ati lg nih..bebel aku dlm hati..masa tu x tepk kepayahan mak nk membesarkan aku..x penah pk pon yg mak aku ni risau kan keselamatan aku..yg aku btau hanya nk enjoy..(air mata dh mula mengalir)..
       aku smbg study kt UIA 8tahon yg lps br aku sedar yg mak aku ni tersgt pntg dlm hidup aku...everyday kol,tanya dh mkn ke blom..ada duit x...mcm mna study...masa ni first time aku jauh dr mak aku..masa nk bepisah ngan mak aku,aku nangis gila...x nak mak aku blk...aku tetibe x nk blajar kt situ..aku nk ikut mak aku blk..mak aku pon nangis..aku sedih sgt...dorg tglkan aku sensorg kt sana..aku x kenal sesapa pon...mak aku nangis,peluk aku,cium aku...aku boleh byg lagi suasana ketika tu..mg sgt syahdu...disebabkan kitaorg dh smpi UIA tu,x kan aku nk blk..so aku meneruskan cita2 blajar kt sana...cuti sem br aku blk...4 bln skali..klu time blk uma..mcm2 mak aku masak...kt UIA x leh makan hebat2..bajet x clear..2 tahun aku kt UIA,mak aku kena stroke..Ya Allah,masa tu aku x tau apa nk ckp..masa tu adik2 aku semua kecik2 lg..Tuhan ja yg tau mcm mana perasaan aku masa tu..smpi sekrg keadaan mak ok sikit,tp x spt org lain...tp Alhamdulillah mak aku dh leh jln n shopping spt biasa..cuma kdg2 badan mak aku lemah..
       itu kisah 8 tahun yg lalu...skrg nih pon mak aku masih sama..every Sunday kol aku..."kak,blk makan.mama masak ayam mask merah ni"ayam masak merah mg feveret aku..aku igt,bila dh kawen, mak aku dh x sayag kt aku..tp kaseh syg mak aku x penah berubah...(air mata x benti mengalir lg nih...)skrg ni baru aku sedar,mak aku adalah segala galanya bg aku...mak aku bg aku kekuatan dan semangat bila aku sedih...mak aku yg pujuk, peluk aku time abah aku marah aku...mak aku juga insan yg paling memahami aku..dia dh byk bekorban demi aku..skrg ni smpi masa untuk aku membls semua kasih sayang serta pengorbanan mak aku slama ni..seblm terlmbt,aku akan coba bekorban  spt mana mak aku bekorban untuk aku selama ni...aku syg mak aku dunia akhirat..
akhir kata,sayangilah mak kita selagi mereka masih ada...jgn malu untuk menyatakan bahawa kita menyayangi mereka...kerana kata2 tersebut mampu membuatkan mereka tersenyum bahagea...

Saturday, December 18, 2010

ok.hari  ni entry org puteh sket ye..mari kita mengeja dan belajar sesama..Entry ni ialah kesinambungan dr punca2 stress yg aku post beberapa jam yg lalu..yang pastinya bahasa2 yg canggih dibwh bkn dr aku..aku copy ja..untuk info bersama.

World's Easiest Stress Test

If you feel like this cat looks,
you are too stressed!

Scroll down to learn ways of de-stressing.

Stress Cat
Here are some simple ways to relieve stress.
Watch a sunsetGo to the beachBe positive
Sing a songPet a dogTell a joke
Listen to musicBlow bubblesTake a nap
Dance a jigTake a walkWrite a letter
Have a cup of teaAsk for helpSmile
Take a breakDo it now!Stretch
Keep a journalHum a tunePractice patience
Get up earlyMeditateDo Tai Chi
Play a drumPrioritizeGive a hug
Throw a ballPlay with a childSee a movie
Plant a flowerSay "No"Set Limits
Eat a snackRead a bookPractice kindness
Light a candleLaugh out loudLie in the sun
Walk in the rainRun in the parkTalk to a friend
Take a bubble bathAvoid negative peopleTake a deep breath
Ask for what you needGo to bed on timeWalk a labyrinth
Give a complimentClean a closetGo barefoot
Give a blessingWatch a sunriseSay a prayer

so korg rasa cara2 di atas dpt membantu x??nk tau dpt membantu ke x,korg kenalah praktikkan especially kpd kwn saye yg tiada kwn tuh.yg sentiasa stress tanpa mengira masa.sape ye??siapa lg klu bkn Puan Embun Pagi..hehe..

::Kita iNsan biAsa::

after go thru a few blogs, sy terbc beberapa entri yg hampir sama.bkn bemaksud copy paste ye..apa yg dorg cube katakan ada lah perkara yg berkaitan..so aku pon nk paparkan kt sini experience aku sendr..entri ni bkn utk memburuk burukkan org,tp utk pedoman kita bersama...
sebagai manusia dimuka bumi ni,kita tidak lari dr melakukan kesilapan.x kiralah directly or indirectly..sesetgh org mg sengaja nk mencr mslh..aku yakin semua org penah mengalaminya..contohnya,korg x kaco pon idup dorg,tetibe korg kena maki hamun..aduh..w.pon mulut aku ni x de insuran,tp aku senyap je..x de la nk maki blk..ckp kot blakang biase la kan..korg pon penah kene kan cm ni?
ada plak org yg jenis x leh tgk kesenangan dan kelebihan org lain..mungkin dia rasa tegugat..org beli brg mahal pon dia sibuk..org beli kete imported pon dia sibuk..pendek kata semua benda yg org beli dia nk ambik tau..then ckp camni.."alaa..beli kt Padang Besar la tu."kepala hotak ko.aku keje bagai nk rak.suka ati aku la nk beli kt ne pon kan..(sedikit emo)sbb ni experience aku sendr..
dh tu ada lagi...dpn org ramai baik je dia..ckp bersopan santun..berbudi bahasa..klu skali tgk mg aku ni je lah yg jahat.tp bila x da org,mcm2 je aku kena..aku xkisah je nk maki aku ke hapa..klu ko tu sumbody,go on la..aku tau aku ni x setanding..ini,ko tu kurang lg dr aku.jgn la nk melebih..org yg jd boss pon aku tgk relik je..x da nk ckp sesuka ati.(lg sekali emo)..serius aku bgtau korg,aku mg menyampah sgt dgn pompuan sorg ni...ha!!kn aku dh terlps ckp..nama or sape org tu aku x kan mention la..menjatuhkan maruah dia sebagai pekerja kerajaan.biarlah aku n beberapa org je yg tau.
aku dh dipaksa oleh seseorg utk minta maaf dr org tersebut...aku plak kena minta maaf??mg x adil..tp x pa,seseorg tu tau yg dlm byk2 ni aku mg akan mengalah.so x pe la.w.pon dipaksa,aku minta maaf.aku harap la..after this x kan ada lg issue yg blh menaikkan darah aku..kita ni sama2 pompuan,bini org n org yg bekerja..so jgn jd la manusia sengal.jgn nak rendahkan org..masing2 ada maruah..so pakat2 jaga la maruah memasing kan..
sebagai penutup kisah saye ari nih,saya just nk ckp,kita semua ni sama je..x da perkara pon yg membezakan kita..yg penting keikhlasan hati..klu pakai hangbeg Carlo Rino ke Guess ke..itu x penting klu rasa hormat org pd kita x de..stuju x?..duit blh cari..kasih syg sesama umat mana ko nk dpt??ko pk la sendr...
Sekian tazkirah saye pada hari ini...terima kaseh..kira akan berjumpa lg ppd episod yg akan datg..


Punca punca STRESS

Kitaorg kt tmpt keje every Friday ada briefing..so semlm punya briefing berkisarkan ttg stress.sebnrnye stress ni ada byk jenis..so mari kita go thru one by one..

Yang pertama adalah tekanan survival atau (survival stress). ini berlaku apabila kita berada dalam keadaan terancam sama ada dari segi emosi, fizikal dan perasaan seperti takut untuk mengatasi ancaman yang sedang dihadapi. Yang keduanya adalah tekanan yang berlaku dalam diri di mana individu yang mempunyai personaliti Jenis A,iaitu bercita-cita terlalu tinggi, berkehendakkan kesempurnaan dalam semua kerja, terlalu mementingkan kerja dan mengharapkan hasil yang tinggi. Yang ketiganya pula, tekanan atau stess yang disebabkan persekitaran tempat kerja


Tekanan ditempat kerja boleh timbul apabila wujudnya persekitaran tidak kondusif seperti ruang tempat kerja yang sempit, ruang dan keadaan kerja yang tidak sesuai. Suasan bising dan bingit semasa berkerja dan pengurusan persekitaran yang tidak cekap di tempat kerja. Terdapat juga tekanan yang disebabkan oleh gaya hidup dan pekerjaan. Antara faktor yang menyumbang kepada tekanan jenis ini adalah seperti bebanan kerja seperti tekanan dari segi masa atau tarikh luput kerja yang perlu disiapkan dan terbeban dengan tangungjawab di luar keupayaan dan pengalaman diri. Perubahan dasar dan prosuder di tempat kerja juga salah satu faktor yang menyebabkan berlakunya tekanan tambahan pula individu tersebut sukar menyesuaikan diri mengikut peredaran masa.

Tekanan dalam perkembangan kerjaya juga boleh berlaku contohnya timbul kebimbangan terhadap jaminan pekerjaan serta kurangnya peluang kenaikan pangkat atau gaji. Biasanya akan berlaku fenomena jemu dan kecewa terhadap pekerjaan ketika sejak di dalam tempoh pekerjaan. Semasa bekerja juga, seseorang itu juga terdedah kepada situasi yang penuh tekanan seperti berhadapan dengan kerenah pelanggan atau majikan. Biasanya pihak atasan menuntut lebih daripada apa kemampuan pekerjanya dan melakukan sesuatu diluar keupayaan mereka. Inilah punca berlakunya sesuatu tekanan kepada individu. Begitu berhadapan dengan pelanggan, pelanggan yang terlalu cerewet akan menyebabkan pekerja tidak dapat tahan dengan amereka tertekan. 


Tekanan demi tekanan yang berlaku menyebabkan seseorang itu tidak tertahan dan terbawa-bawa ke rumah. Apabila dirumah faktor-faktor seperti hubungan keluarga yang tidak begitu baik di mana mereka kurang mendapat sokongan dan nasihat yang betul daripada keluarga akan bertambah tertekan. Itu tidak masuk lagi hal-hal seperti masalah kewangan, masalah kesihatan, dan banyak lagi perubahan dalam kehidupan yang lain. Contohnya; kelahiran anak, perkahwinan, penceraian, kematian mahupun perpindahan. Semuanya diatas ini, adalah punca-punca yang menyumbang kepada berlakunya tekanan atau stress kepada diri seseorang individu tersebut. 

Berdasar keempat-empat jenis punca tekanan ini, dapatlah dirumuskan bahawa tekanan dan stress ini disebabkan oleh masalah-masalah yang timbul dalam kehidupan seharian kita. Berlaku pula tekanan disebabkan oleh tidak ada penyesuaian yang betul dalam berhadapan dengan masalah tersebut. Apabila tidak ada penyesuaian yang betul maka tekanan atau stess yang dihadapi oleh individu tersebut akan menjejaskan kehidupan seharian serta kesihatan mental mereka. 

Info ni saye dpt dr disini..korang leh la visit tanpa segan silu..korang leh wat stress test dengan KLIK kt sini.selamat mencoba..

Friday, December 17, 2010

Boss dh nk kena pindah..

ok.ni cite baru.kira entri ketiga untuk ari ni..tp entri ni pendek je..pg td tgh mkn kt pantry boss aku pgl...igt nk suh wat pe...rupenye nk blanje mkn..aku pon ckp la,lain kali la En Muzaini...then boss aku ckp,lain kali bilanya plak...Isnin ni I nk kene transfer p K.L dah..tersentap jantongku..ha!!nk kena p dh??aku n sorg opismate aku kaget la..alamak..sape lak la nk ganti..aku dan2 sedih..tp,aku sedih kejap je..dia pon berkata lg..ala..i p K.L sat ja..sebulan ja pon..yehaaa..aku trus ceria..hahaha..naseb baik...En Muzaini is the best boss ever!!
Moral of the story??aku belom bersedia untuk kehilangan boss aku yg skrg ni...Sekian,Terima Kasih.

Close ur eyes..make a wish..

ermm..nk story apa ye..ha!dpt.korg suke begmbr x??mesti suka kan?rasanya semua org suke begmbr kot..tp saye seblknya..saye x reti la nk posing2 nih..mg kaku mcm SinChan bila didpn kamera..saye suka menjd photographer je..mangsa uji kaji semestinya Fitri Kratos.sesetgh org klu kena flash camera mesti tutup mata kan??so Fitri ni pon x terkecuali la.pendek kata,klu ada flash je mesti mata dia tutup..hanya beberapa gmbr je yg mata dia terbuka dgn riang..mari kita tgk apa yg berlaku pabila begambr smbl mata tertutup..
ni mata hampir tertutup
ni plak mg tertutup..tp mulut terbuka...entah lah.
lastly,bergambar smbl tutup mata.for sure mata mg tetutupkan..haha

Thursday, December 16, 2010

**Kami**


kt Putrajaya..masa ni tgh becinta..erm...dh tunang dh:)
kurus kan saye masa nih??huhu..beza,mg berbeza...
tersangat kurus masa ni..klu x salah ni 3 tahun yg lalu..
masih bergelar student..cumel kan??hahaha
ni 2 tahun lps..kami mcm dh bulat sket kan?senang ati...
makin bulat..
apa yg berlaku ni??krisis rumah tangga kot...
ewah...sangat senang hati dikala ini..
kami sama sama bulat kan??
ni antara gmbr yg terbaru..ni x kawen lg..bln 3 klu  x salah..


5 bln yg lalu..:)bahagea..